Gyurcsányék vesztésre állnak

Jelen állás szerint Mesterházy Attila pártelnöknek az MSZP elnökségében, a frakcióban, a választmányban és a kongresszusi küldöttek között is többsége van Gyurcsány Ferenccel szemben, ez azonban – miként azt egyik informátorunk elmondta – csak látszólagos előny, a vezetői szintektől lefelé ugyanis a volt miniszterelnök támogatottsága is erősebb.

Munkatársunktól
2011. 07. 03. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Forrásunk szerint a 14 tagú elnökségben 10-11 fő áll ki a pártelnök mellett, az exkormányfő hívének tekintik ugyanakkor Bárándy Gergely országgyűlési és Herczog Edit európai parlamenti képviselőt, Katona Tamás volt pénzügyminisztériumi államtitkárt. Állítólag kiélezett szituációban Gyurcsány Ferencet támogatná Csabai Lászlóné volt nyíregyházi polgármester és Korózs Lajos, a Gyurcsány-kormány szociális és munkaügyi államtitkára is. Informátorunk szerint a budapesti pártelnökségben kilenc-három a Mesterházyt és Gyurcsányt támogatók aránya, utóbbival itt Tüttő Kata, Szaniszló Sándor és Andó Sándor szimpatizál, míg Steiner Pál, Józsa István és Kiss László az aktuális helyzettől teheti függővé álláspontját, vagyis ők valószínűleg az erősebb mellé állnak majd.
*
A szocialisták négytagú EP-delegációjából Herczog Edit, Göncz Kinga és Gurmai Zita a volt kormányfő híve, Tabajdi Csaba inkább Mesterházy pártján áll.
A kétosztatúvá váló MSZP választmányában már bonyolultabb a helyzet, itt ugyanis az események függvényében folyamatosan változik a küldöttek véleménye, jelenleg kétharmaduk kiáll a pártelnök oldalán, de – hangsúlyozta forrásunk – az arányok gyorsan változhatnak. A tagság körében is kiegyenlítettebb a két rivális támogatóinak aránya.
Tegnap beszámoltunk arról, hogy az MSZP Gyurcsány vezette Demokratikus Koalíció platformja (DK) megkérdezte tagjait, amiből az derült ki, hogy a volt miniszterelnök által szervezett formációba belépett szocialisták töredéke tartana csak a politikussal, ha pártszakadásra kerülne sor, vagy a politikus kilépve az MSZP-ből új pártot alapítana. A június elején készült belső felmérés szerint – amelyet a DK helyi vezetőinek jelentései alapján készített el a platform vezetése – az MSZP-tagsággal is bíró platformtagok 20-30 százaléka lépne ki azonnal a pártból, és lépne át egy új, Gyurcsány vezette pártba, ha erre lehetőség nyílna. Az adatközlésben részt vevők harminc százaléka úgy nyilatkozott, hogy maradna az MSZP-ben.
A DK tegnapi közleményében állítja, nem készített felmérést arról, hogy hányan tartanának Gyurcsány Ferenccel, ezért a platform a Magyar Nemzet és „a valótlan állítást közlő” orgánumok ellen jogi eljárást indít.
A Mesterházy vezette és a Gyurcsány vezette táborok között már jó ideje zajlik a belháború, amelynek során újra és újra felvetődik a pártszakadás kérdése. Korábban több vezető szocialista politikus is ennek lehetőségéről beszélt, tegnap pedig az m1 Ma reggel című műsorában Harangozó Gábor MSZP-s képviselő közölte, hogy „nem kívánatos a pártszakadás, de a felek viselkedéséből ítélve bármi megtörténhet”.
Forrásaink szerint Gyurcsánynak egyelőre nem érdeke, hogy „idő előtt” szakítson a szocialistákkal, stratégiája most az, hogy – bár gerjesztve a belső feszültségeket, de – minél későbbi időpontra tolja esetleges kilépése dátumát (a politikus akkor nyilván nem fog távozni az MSZP-ből, ha sikerül jelenlegi kisebbségi véleményének többséget szereznie). Informátorunk megjegyezte, az időhúzás a költséghatékonyság miatt is fontos, hiszen egy új párt működtetése gondot okozhatna a következő választásokig hátralévő időben.
A DK kezdeményezésére jövő keddig pártszavazást tartanak az MSZP-ben, a párt tagjai több mint kétszáz helyen voksolhatnak. Az eredményt a választmány jövő szombati ülésén ismertetik, addig hivatalos részvételi adatok nem várhatók. Az MTI közölte, hogy a DK-ban úgy tudják: egy nap elteltével ezernél többen szavaztak.
A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele a szavazásban részt vett, s akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele azonos szavazatot adott le. A pártszavazás akkor is érvényes, ha azon nem jelent meg a szavazásra jogosult párttagok több mint fele, de a támogató vagy elutasító voksok száma eléri a szavazásra jogosultak negyedét.
A szocialista párt tagjai arról dönthetnek, hogy közvetlenül válasszák-e az MSZP elnökét és a megyei elnököket, hogy a vezető tisztségviselőiknek is vagyonbevallást kelljen közzétenniük, hogy a párt gazdálkodását átláthatóbbá tegyék-e, és hogy megakadályozzák-e a szocialista pártvezetők funkcióhalmozását. Az MSZP rendkívüli kongresszusa múlt hét végén kétharmados döntéssel és a pártelnökség támogatásával arra kérte a DK vezetését, hogy vonják vissza pártszavazási kezdeményezésüket, ezt azonban nem tették meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.