Harminckét éves lettem én

A Kaláka együttes és a népzenét játszó miskolci Esztenás zenekar koncertjével a Nyilas Misi Házban ma délután öt órakor kezdődik a 32. Kaláka Folkfesztivál Miskolcon. A találkozót utolsó alkalommal rendezik meg a megszokott hangulatú régi diósgyőri várban, amelynek rekonstrukciója miatt a fesztiválnak két évre biztosan el kell hagyni a helyszínt – többek között erről beszélgettünk Gryllus Dániellel.

Vakulya Eszter
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei Kaláka-fesztivált úgy hirdették meg, hogy ez az utolsó alkalom a régi várban. Elkezdődik a rekonstrukció, amely a tervek szerint két évig tart. Mit lehet tudni a jövőről?
– Akik szeretik a fesztivált, és akik gondoskodni szeretnének róla, egész biztos megpróbálnak kiváltó helyszínt találni, amíg vissza nem tudunk térni, ha egyáltalán vissza tudunk térni, mert nem ismerem pontosan a terveket. A bizonytalanságot a háttérben a finanszírozás nehézségei is erősítik. Ma kezdődik a fesztivál, és még mindig nem tudjuk, hogy a végén ki tudjuk-e fizetni az összes számlát. A jegybevételre vagyunk utalva, és ha olyan az időjárás, vagy a közönség egy része nem engedheti meg magának, hogy egy négynapos hétvégére Miskolcra utazzon, akkor bizony bajban leszünk.
– Pedig egy harminckét éves, a korábbi években folyamatosan telt házas fesztiválnak jóformán a nimbuszából meg kellene élnie…
– Sokan nem hiszik el nekem, hogy ez nem egészen így van. Ráadásul sok programajánlóból kimaradtunk, mintha nem lennénk elég naprakészek. Amikor rákérdezek, mi az oka, azt a választ kapom, hogy a régió nem adta le. Ha a régiót kérdezem, azt mondják, nekik sem adták le az illetékesek. Kétségtelen, voltak szebb idők, nekünk is volt neves szponzorunk, mindaddig, amíg a cég külföldi kézbe nem került, s a város is tisztességes öszszeggel támogatott minket. Az utóbbi időben, függetlenül attól, ki volt a polgármester, évről évre csökkent a támogatásunk, miközben a költségeink, amelyeket helyben kell kifizetnünk, növekednek. És persze fizetnünk kell a vár bérleti díját is előbb-utóbb.
– Pedig sokan éppen a Kaláka- fesztiválra érkezve fedezik fel Miskolc látnivalóit, így a városnak is fontos a találkozó perspektívája.
– Miskolcon rengeteg jó barátunk van, beleértve az önkormányzatot is, tele vagyunk jóakarattal, nem is értem, hogy alakul ki a végére az az érzés, mintha közömbösség lenne irányunkban. Talán az is az oka, hogy miközben folyamatosan csökkent a szubvenciónk, egyre-másra nőttek ki az újabb és újabb miskolci fesztiválok. Ez tulajdonképpen érthető is, hisz minden fejlődik, és ez jó. Én viszont szeretném, ha ez a fesztivál megmaradna, sőt minket is túlélne. Mert nem a Kaláka együttes a találkozó lényege, még ha a meghatározója is, hanem az a szellemiség, ami minket is meghatároz, és ennek élve kell maradnia.
– A kezdetek kezdetén első fecskék voltak a légüres térben, mondhatnánk azt is, hogy az origó, mára pedig megkerülhetetlenné tették a műfajt, számos követőre találtak.
– Mi is így érezzük, jóllehet a műfaj nincs jelen a rádióban, televízióban, csak elvétve. Mi is lassacskán underground együttes lettünk. A szülők a YouTube-on, különböző honlapokon, CD-n hallgatják a gyerekeikkel a dalainkat, és persze a koncerteken. És valóban, egyre több az olyan együttes, akik ezt a műfajt képviselik.
– Kiket hallhatunk az idei találkozón?
– Mivel ez a 32. fesztivál, alkalomhoz illően József Attila soraival kezdjük majd a koncertet: „Harminckét éves lettem én…” Sok „nagy öreget” hívtunk, mint amilyen a Kaláka is. Itt lesz a Sebő együttes, a Téka, PG csoport, amelyben Halmos Béla is játszik, Kiss Ferenc együttese, az Etnofon Zenei Társulás, a Varga János Projekt, de lesznek fiatalok is, mint a PASO, a Romengo, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Söndörgő és a táncházas zenekarok, a Cimbaliband, a Fonó, az Üsztürü, a Szigony, a miskolci Esztenás együttes. Szombaton délelőtt gyerekeknek szól a fesztivál. Kiemelhetném még a templomi alkalmakat is: a vasárnapi istentiszteletet, ahol a liturgiába beillesztjük a fesztivál résztvevőinek produkcióit, illetve az avasi műemlék templomban a Sator Quartet, Bognár Szilvia és Lovasi András Creatio című koncertjét.
– A diósgyőri fesztiválon túl mivel készül a nyárra a Kaláka?
– Megyünk a tusványosi fesztiválra, és Kapolcson tíz napig jelen leszünk egy úgynevezett Kaláka Versudvarral, ahol az irodalmi kötődésekre helyezzük a hangsúlyt. A Hangzó Helikon sorozat előadóit, költőket, színészeket látunk vendégül. A sok éve hagyományos tihanyi koncertet az apátság melletti Rege cukrászda udvarán idén augusztus 19-én tartjuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.