Háromszázezer behajtást kértek az idén

Elérheti az ezret is a kilakoltatások száma az idén – állítják az adósok érdekvédelmi szervezetei. A végrehajtók ennek harmadára számítanak. Bár az otthonok védelmét már több jogszabály is garantálja, a bajbajutottak között mégis van egy olyan kör, amelyikre nem vonatkoznak ezek a rendelkezések.

Munkatársainktól
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően azokról van szó, akik már évek óta nem fizetik a hiteleiket vagy a lakbéreket, rezsiköltségeket, túl vannak az árveréseken, és régóta zajlik ellenük a végrehajtás. A moratórium feloldása óta két kilakoltatási próbálkozásról adott hírt a sajtó, az egyiknél az ingatlan már nem a benne élő adósoké volt. S nem is a banké, a pénzintézet ugyanis eladta már másnak a hitellel terhelt lakást. Ilyen esetekben sem akadályozza semmi a kilakoltatást.
Védelem ide vagy oda, gondok tehát szép számmal lehetnek, különösen ha abból indulunk ki, hogy a hitelezők háromszázezer adósság behajtását kezdeményezték az elmúlt fél évben. Ez azt jelenti, hogy 2011 első hat hónapjában naponta 1600 új eljárás indult. – A korábbi időkhöz hasonlóan napjainkban is a közműcégek és a telefonvállalatok lépnek fel legtöbbször a nem fizető ügyfelekkel szemben – tudtuk meg Tóth Ádámtól, a közjegyzői kamara elnökétől. A hivatalos személyek tevékenységét a közelmúltban az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is áttekintette. Szabó Máté arra jutott, hogy a közjegyzők indokolatlan többletköltségeket számolnak fel a fizetési meghagyások elkészítésekor. Így például némelykor a kamatok behajtása után is pénzt kérnek, amit a törvény szerint nem tehetnének meg – állítja az ombudsman.

Továbbiak a 13. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.