Jó pénzt adnak a gyümölcsért

Viszonylag jónak tartják az idei évet a gyümölcstermelők, legalábbis ami az árakat illeti. A termésátlag szempontjából országos szinten igen változó a helyzet, hiszen míg Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a fagykár helyenként a teljes termést elvitte, más megyékben a közepesnél jobb termést takaríthattak be.

Dénes Zoltán
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos szinten viszonylag elfogadható idénynek mondják az ideit a gyümölcstermelők, ami úgy a termésátlagra, mint a kialakult árakra is értendő. Természetesen a helyzet ennél árnyaltabb, ha tájegységenként vesszük górcső alá az ágazatot, mivel például a szabolcsi gazdák óriási károkat szenvedtek a tavaszi fagyok miatt. A mátrai és gyöngyösi régióban tevékenykedő Székely Zoltán gyümölcstermelő szerint területükön jó közepes termés volt. Az étkezési cseresznye felvásárlása eléggé nehézkesen indult, ám a végére kimondottan jól alakult. Esetükben a „szedd magad” akció keretében kilónként 250 forintért tudták eladni a cseresznyét, ami, mint mondta, elégedettségre adhat okot. Felhívta a figyelmet arra, hogy az árak alakulásában óriási szerepet kap a budapesti nagybani piac, ami egyáltalán nem jó a gazdálkodóknak. Mint mondta, itt lényegében négy-öt szereplő határozza meg az árakat, gyakran a piaci realitásoktól teljesen elrugaszkodva. Eklatáns példája ennek az idei szezonkezdet, amikor a piacokon a vásárlók kilónként 450-500 forintért vásárolhatták a cseresznyét, ám a nagybanin a kereskedők csak 150 forint körüli árat voltak hajlandók fizetni érte. Az ilyen árleverő magatartással az a gond, hogy a budapesti nagybanin kialakuló árakat irányadónak tekintik az országban. Vagyis – világított rá Székely Zoltán – a nagybanit uraló nagykereskedők képesek teljesen szétzilálni a piaci realitásokon kialakuló árrendszert.
Az idén a román és a lengyel kereskedők megjelenése segítette a magyar termelőket abban, hogy a valóságtól elrugaszkodott, nyomott árak ne maradjanak tartósak. A szomszéd országokban – miként nálunk Szabolcsban – komoly fagykárok voltak, tehát a termésük is jelentősen csökkent. Az unió meggytermésének közel 90 százalékát Lengyelország, Magyarország és Németország állítja elő. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet beszámolója szerint Lengyelországban az alacsony felvásárlási árak miatt a termelők ezer hektár meggyültetvényt vágtak ki a múlt évben. Ráadásul a május eleji fagykár következtében a termés is drasztikusan csökkent. Hazánkban a májusi fagy miatt sok helyen csak az előzetesen várt mennyiség felét tudták betakarítani, és a csapadékos, viharos idő sem kedvezett a meggytermésnek. A kevesebb termés miatt az idén a feldolgozók már az egy eurót is megadják kilogrammonként az ipari feldolgozásra szánt, rázott meggyért. Az induló felvásárlási ár 220 forint volt, amely június végére elérte a 260 forintot.
– A barack esetében sem panaszkodhatnak a termelők, viszonylat jó árat kapnak érte – mondta Székely Zoltán. A kajsziért 200-250 forintot fizetnek, a szeszipari barackért – feltételezhetően a megugrott pálinkafőzési kedv nyomán – pedig 100-150 forintot is fizetnek. A gond ez esetben is az, hogy bár az ára jó, a termés nem túl bőséges.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.