Kitüntetett hely lehetünk Közép-Európában?

Magyarország kitüntetett helyet szerezhet magának Közép-Európában, ha Kína közép-európai logisztikai és kereskedelmi központjává válik, és erre a hét végén aláírt magyar–kínai megállapodások alapján valós esély van – mondta a kínai kormányfő kétnapos budapesti látogatását értékelve Matura Tamás, a Magyar Külügyi Intézet (MKI) szakértője vasárnap az MTI-nek.

MTI
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő szerint Ven Csia-pao (Wen Jiabao) szombaton zárult látogatása önmagában is rendkívüli jelentőségű, hiszen 24 év óta most járt először kínai miniszterelnök Magyarországon, és ezt csak megerősítette az aláírt tizenkét – kormányközi, továbbá vállalatok és nem állami szervezetek közötti – megállapodás.
– A látogatással a munka egy fontos része lezárult, de most következik a jelentősebb feladat: a megállapodásokat fenntartható módon át kell ültetni a gyakorlatba, hiszen ez lehet jótékony hatású Magyarországnak – hangsúlyozta a Kína-szakértő.
Matura Tamás kiemelte: a két ország kölcsönös szándéka, hogy a kétoldalú kereskedelmi forgalom nagyságát – a jelenlegit megkétszerezve – 20 milliárd dollárra növeljék. Ezzel Magyarország az egész Európai Unióban a hatodik legjelentősebb kereskedelmi forgalmat bonyolítaná le Kínával – tette hozzá.
Azzal kapcsolatban, hogy a két miniszterelnök tárgyalásain nem esett szó ideológiai kérdésekről, kifejtette: Magyarország mérete és súlya alapján az egyetlen racionális, a külpolitikai és világgazdasági realitásokat figyelembe vevő felelős magyar külpolitika az, ha Budapest tartja magát a kölcsönös be nem avatkozás elvéhez, és tiszteletben tartja Kína politikai berendezkedését.
Kifejtette, hogy Kínában nagyon fontos az üzlet, de még fontosabb az emberek közötti kapcsolattartás, a barátság, tehát ezt kellene elmélyíteni. Ha Magyarország még inkább Kína barátjává tud válni, akkor a gazdasági-üzleti együttműködés sikere is garantált – mondta az MKI kutatója.

Kínai ellenzéki szabadon. Szabadlábra helyeztek egy neves kínai ellenzékit: a Szaharov-díjjal kitüntetett Hu Csia (Hu Jia) helyi idő szerint a tegnap hajnali órákban térhetett vissza családjához felesége közlése szerint. Hu Csia csaknem három és fél évet töltött börtönben. Nem sokkal az Európai Parlament emberi jogi albizottságával – még 2007 novemberében – folytatott telefonkonferencia után tartóztatták le, s 2008. április 3-án három és fél éves börtönbüntetésre ítélték „az államhatalom megdöntésére irányuló izgatás” címén. Egészsége a börtönben megromlott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.