Kóros bizalomhiány az MSZP-ben

Gyurcsány Ferenc az MSZP-ben folyó belháború kapcsán arról írt, hogy az már veszélyezteti a közös munka lehetőségét. A volt miniszterelnök szerint ugyanis a sok méltánytalanság, árulás és az emberi konfliktusok jelentős bizalomvesztést eredményeztek. A politikus platformja által kezdeményezett, keddig tartó pártszavazás iránt gyenge az érdeklődés.

Török László
2011. 07. 04. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikai Táborozás volt MDF-esekkel. Július elején háromnapos nyári szabadegyetemet, politikai tábort szervez a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció platform. A ceglédfürdői diáktábor területén megrendezendő programon a volt kormányfő mellett Ficsor Ádám volt titkosszolgálati miniszter, Veres János volt pénzügyminiszter, Debreczeni József közíró, Szigetvári Viktor, az MSZP volt kampányfőnöke, Gál J. Zoltán Gyurcsány volt kabinetfőnöke, jelenleg a Vasárnapi Hírek című hetilap felelős szerkesztője és Kerék-Bárczy Szabolcs MDF-es exszóvivő is előadást tart majd.


Igen, mi tagadás, vannak emberi konfliktusok is. Oly sok méltánytalanság, árulás vesz bennünket körül, hogy sok emberi kapcsolat tönkrement – írta Gyurcsány Ferenc kolumnás írásában a Népszabadságban az MSZP belső konfliktusaival összefüggésben. A szocialista politikus Oldás és kötés címmel megjelent cikkében közölte, hogy ő sem ül le szívesen minden párttársával egy asztalhoz, de szerinte ez minden pártban így van. – De jó, ha tudjuk: ha a párt egyik fele megtapossa a másikat, ha hálót sző, ha csapdát állít, akkor egy idő után megszűnik a közös munka lehetősége – közölte a volt miniszterelnök, megemlítve, hogy az utóbbi időben kölcsönösen megfogyatkozott a bizalom az MSZP-ben politizálók között.
A szocialista vezetés egyébként éppen az exkormányfőre tekint úgy, aki felrúgja a különböző politikai alkukat. Így volt ez állítólag a Gyurcsány kezdeményezte pártszavazás kapcsán is, amelyet a Mesterházy Attilával kötött megállapodás szerint május elseje után jelentettek volna be. Emellett Gyurcsány teljesen másként emlékszik arra a csaknem kilencórás frakcióülésre is, ahol az őszödi beszéd kiszivárogtatása is szóba került. A volt miniszterelnök szerint ő jelezte, hajlandó megnevezni az „árulókat”, ám a frakció ezt elutasította. Több képviselő, így Iváncsik Imre ugyanakkor kijelentette, Gyurcsány kérés, sőt követelés ellenére sem mondott neveket. A volt miniszterelnök a problémák ellenére írásában közölte, hogy „együtt kellene maradni”, de egy jobb pártban, ő pedig ezért küzd. Szerinte „politikai, erkölcsi, kulturális, emberi fordulat” szükséges, gondolat és tehetség kell, e nélkül ugyanis hiába szerveznek jobb pártközpontot, call centert és képzéseket. Gyurcsány Ferenc úgy látja, hogy a mostani politikusok egy hazug világban élnek, amely a pártfinanszírozás problémáiból ered, mert nincs olyan kampány, amely képviselőnként egymillió forintból finanszírozható lenne. A mostani jogszabályok szerint egyébként legálisan ennyit költhetnének el a jelöltek.
A lap arról is írt, hogy Puch Lászlónak, az MSZP pártigazgatójának ezentúl lesz egy helyettese is, Molnár Zsolt, a budapesti pártszervezet alelnöke ezután szervezési igazgatóként segíti majd a munkáját: így koordinálja a megyék, az aktivisták és a pártközpont között a kapcsolatot, szervezi az akciókat. Puch László hatáskörében maradnak a gazdasági és pénzügyek. Az atv.hu pedig úgy tudja, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezésére megindított pártszavazáson a fővárosi tagok 13 százaléka jelent meg tegnapig, a legaktívabb Kőbánya és a XIII. kerület volt, míg a budapesti központi pártszervezete tagjainak (ők adják a fővárosi tagság egyharmadát) részvétele gyakorlatilag mérhetetlen. Az internetes újság szerint a legserényebb megye címet a DK alelnöke, Molnár Csaba által vezetett Győr-Moson-Sopron megye érdemelte ki, ahol információik szerint 30 százalék fölött van a pártszavazási részvétel. A párttaglétszámot tekintve a nagy északi megyékben állítólag alacsonyabb a részvétel, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén szerdán és csütörtökön olyan 8-11 százalékos részvételt produkált. A Gyurcsány-platform hat kérdést fogalmazott meg, amelyek a pártelnök és a vezető tisztségviselők megválasztásának közvetlenné alakításáról és a pártgazdálkodás átláthatóvá tételéről szóltak. A pártszavazás akkor érvényes, ha a szavazásra jogosult párttagok több mint fele a szavazásban részt vett, s akkor eredményes, ha a résztvevők több mint fele azonos szavazatot adott le. A hivatalos statisztikák 32 ezer tagot számlálnak, az érvényességhez így 16 ezer plusz 1 szavazat szükségeltetik, az eredményességhez pedig 8 ezer plusz 1 voks.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.