Közép-európai üzenet

Mi egy transzatlantista ország vagyunk – szögezte le tegnap Orbán Viktor kormányfő, miután találkozott Hillary Clinton amerikai külügyminiszterrel, aki a kétoldalú kapcsolatok megerősítésére hivatott transzatlanti hét zárónapjára érkezett Budapestre.

Zord Gábor László
2011. 07. 10. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök felidézte: Magyarország és az Egyesült Államok szoros, értékalapú szövetséget épített ki, s a cél az, hogy ezt az eddig sikeresnek bizonyult viszonyrendszert a jövőben is fenntartsák és fejlesszék. Az együttműködés területei közül kiemelte a biztonságot, amit arra alapozott, hogy Amerika kulcsszerepet játszik a világ biztonságában. Példaként az afganisztáni háborúban részt vevő ötszáz fős magyar katonai állományt említette. – Hazánk itt az „együtt be, együtt ki” elvét fogja követni – mondta.
Orbán Viktor a vezető világhatalom külügyminisztere előtt hitet tett a közép-európaiság mellett is. Úgy fogalmazott, hogy „Magyarország számára az első számú értelmezési keret a közép-európai dimenzió”. Az itteni államok szép jövő előtt állnak, közös céljaik, terveik vannak, és egyre inkább mint közép-európai terület kívánnak megjelenni. Közép-Európa pedig saját létezéséhez katonai, logisztikai, energetikai és kereskedelmi biztonsági garanciákat szeretne kivívni – mondta a miniszterelnök, aki egyben arra kérte az Egyesült Államokat, hogy mutasson érdeklődést ezen ambíciók iránt.
A kormányfő kifejezte reményét, hogy az amerikai gazdaság továbbra is nagy súllyal lesz jelen Magyarországon, és az együttműködés új lendületet kap. Ezt azzal a meggyőződésével támasztotta alá, hogy Közép-Európa lesz az EU növekedésének motorja a következő öt-tíz évben.

*

Hillary Clinton a mintegy egyórás megbeszélés után úgy nyilatkozott, hogy nagy csodálattal figyelték a magyar soros EU-elnökség munkáját, különös tekintettel a romastratégia elfogadtatását az Európai Unióval és a korrupció elleni harcot. Újságírói kérdés nyomán mind ő, mint vendéglátója érintette a Kínával fennálló kapcsolatok kérdését. Clinton üdvözölte, hogy Európa igyekszik kiaknázni a lehetőségeket az együttműködésre az ázsiai országgal. Orbán Viktor pedig úgy fogalmazott: a magyarok megértették, hogy érdemes követni mások példáját, és ugyan még nem sikerült kiépíteni olyan szoros kapcsolatokat Kínával, mint az Egyesült Államoknak, de Magyarország is ezen van.
Clinton felhozta a magyar belpolitika kérdéseit – így a médiatörvényt és az alkotmányozást is –, melyekkel kapcsolatban azt mondta, hogy a kormányfő megerősítette számára Magyarország elkötelezettségét a demokratikus hagyományok mellett.
Az amerikai külügyminiszternek a baloldali ellenzék és néhány „civil” szervezet vezetőivel folytatott zártkörű különtalálkozóján természetesen ez utóbbi témák kerültek előtérbe. Az eszmecserén – melyen többen között részt vett Bajnai Gordon volt miniszterelnök, Mesterházy Attila, az MSZP és Schiffer András, az LMP elnöke – Hillary Clinton emlékeztette a jelenlevőket, hogy amíg egy kormány demokratikus választásokon leváltható, addig nem lehet a demokrácia megszűnéséről beszélni, valamint hogy az Orbán-kormány kétharmados parlamenti többsége szabad választások eredménye. Schiffer – aki szerdán támadta a transzatlanti hét központi eseményét, Ronald Reagan szobrának budapesti felavatását – az MTI-vel közölte: a beszélgetésen szó esett a kínai–magyar kapcsolatok alakulásáról, és jelezte Clintonnak, hogy aggodalommal tölti el „ez a fajta magyar közeledés Kína felé”. Az amerikai külügyminiszter válasza: ezzel a problémával nem csak Magyarország szembesül.
Tegnapi számunkban tévesen jelent meg, hogy a Szépművészeti Múzeumban szerda este tartott Szabadság-vacsorán Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be a Szabadság Díj megalapítását; a valóságban a bejelentést Schmitt Pál köztársasági elnök tette. Az érintettektől és olvasóinktól ezúton kérünk elnézést.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.