Közepes a fertőzöttség

Hazánk közepesen fertőzött ország a drogfogyasztás tekintetében. Szabó Máté ombudsman a gyermekaddiktológiai ellátás megteremtését és a kábítószer-probléma kezelésére készített nemzeti drogstratégia akcióterveinek kidolgozását sürgette az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából. Funk Sándor addiktológus azt mondja, nem ritka, hogy 12-13 éves droghasználókat kezelnek. A legfiatalabbak főként marihuánát, illetve amfetamintartalmú szereket használnak.

Vona Adrienn
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A drogfogyasztás mértékével összefüggő kutatások eredményei szerint Magyarország „közepesen fertőzött” országnak tekinthető – áll Szabó Máté ombudsman közleményében, amit az ENSZ kábítószer-ellenes világnapja alkalmából tett közzé. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, egyszersmind gyermekjogi biztos arra is felhívta a figyelmet, hogy a középiskolás korú fiatalok legalább negyede már fogyasztott drogot, és az adatok emelkedő tendenciát, a kábítószerek valamelyik fajtájával először próbálkozók életkorának csökkenését mutatják. Az Iskoláskorú gyermekek egészségmegtartása című kutatás, illetve a 8–10. évfolyamon tanuló diákok alkohol- és egyéb drogfogyasztási szokásairól készült felmérések szerint több mint negyedével növekedett a gyógyszerekkel visszaélők száma is.
Az ombudsman felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a vészjósló kutatási adatok ellenére sem sikerült elfogadni az új drogstratégiát és a végrehajtását szolgáló akcióterveket, nincs a megelőzéssel és ellátással foglalkozó szakma számára követhető stratégiai döntés. Szabó Máté arra is figyelmeztet, hogy gyermek- és ifjúsági addiktológia mint önálló ellátási forma nem létezik Magyarországon.
A közlemény szerint a biztos felkérte a kormányt, hogy tegyen sürgős és hathatós lépéseket a gyermekaddiktológiai ellátás megteremtésére és a kapcsolódó gyermek- és ifjúsági pszichiátriai ellátás problémáinak haladéktalan megoldására. Szabó Máté azt is szorgalmazza, hogy a kabinet vagy kezdeményezze soron kívül a kábítószer-probléma kezelésére készített nemzeti drogstratégia akcióterveinek kidolgozását, elfogadását, vagy alakítson ki új nemzeti drogstratégiát, s tekintse át a teljes kábítószerügyi szabályozást.
Funk Sándor, a Nyírő Gyula Kórház addiktológiai osztályának vezetője lapunknak kifejtette, hogy a gyermekaddiktológiai ellátás intézményi megteremtésére nagy szükség lenne, de pénz-, illetve akarathiány miatt évek óta nem történt ebben a kérdésben előrelépés.
– A gyermekbelgyógyászat a szenvedélybeteg fiatalokkal nem foglalkozik, a felnőtt addiktológia pedig sem infrastrukturális, sem pedig személyzeti szinten nincs felkészülve a gyermekek ellátására – sorolta a nehézségeket Funk Sándor. Hozzátette: a drogproblémával érkező tinédzsereket nagyon nehéz kezelni, mert a szerhasználattal együtt általában magatartászavar is jelentkezik, és a kezeltek legtöbbje nem tartja magát szenvedélybetegnek.
– Szüleik hozzák be a fiatalokat az osztályra, akik a hétvégi bulik közeledtével általában kisétálnak az ajtón. Arra pedig nincs jogszabályi felhatalmazás, hogy az orvosok, illetve a nővérek visszatartsák őket – tette hozzá Funk Sándor. Hangsúlyozta, a fiatalok között a 12-13 éves korosztály általában marihuánát, amfetamint, ragasztószereket, illetve nyugtatószereket használ.
A kormány hatályos drogstratégiájáról szólva Funk Sándor kijelentette, a jogszabály leginkább az ártalomcsökkentésre koncentrál, míg a gyógyítás, illetve a rehabilitáció háttérbe szorul.
A Nemzeti Erőforrás Minisztérium lapzártáinkig nem reagált az ombudsman véleményére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.