Lehallgatási botrány Angliában

Jotischky László
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit Alsóház tegnap háromórás rendkívüli vitát tűzött napirendjére, ami általában jelzi egy ügy jelentőségét. A vita tárgya az volt, hogy miként lehet kordában tartani a nyomtatott sajtó egy részének felelőtlen és gyakran törvénybe ütköző tevékenységét. A szenzációra vagy egyszerűen szaftos pletykára éhes olvasók egyik legfontosabb hírforrása a News of the World című bulvárlap, amely már sokszor kényszerült arra, hogy bíróságon kívüli kiegyezéssel sok millió fontot fizessen olyanoknak, akik rágalmazási perrel fenyegetőztek, vagy magánéletükbe való durva beavatkozásra hivatkozva nyújtottak be keresetet a lap ellen. A News of the World a News International nevű nemzetközi médiacsoport része, olyan tekintélyes sajtószervekkel együtt, mint a londoni Times. Több alkalommal kapták rajta, hogy közismert személyek telefonját hallgatták le – egy esetben a királyi család egyik tagjára vonatkozó bizalmas értesülést közöltek ilyen illegális forrásból – és az is kiderült, hogy olykor detektívektől vásároltak értesüléseket.
A néhány nappal ezelőtt kirobbant és egyre duzzadó botrány azonban minden eddigit felülmúlt. Előzménye az, hogy 2002 márciusában iskolából hazamenet eltűnt egy Milly Dowler nevű 13 éves iskolás lány, miután mobiltelefonján értesítette szüleit, hogy fél órán belül otthon lesz. Szeptemberben találták meg a holttestét, és hamarosan kézre került gyilkosa is, akit életfogytiglani börtönre ítéltek. Néhány nappal ezelőtt az derült ki, hogy a News of the World megbízásából egy magánnyomozó feltörte Milly mobiltelefonjának kódját, lehallgatta azt és a lap riportereinek tudomására hozta a beszélgetések tartalmát. Az újságírók, amikor azt találták, hogy a telefon hangpostája megtelt, egyszerűen kitöröltek belőle több üzenetet. Amikor a család és a rendőrség észrevette, hogy több üzenet hiányzik, arra a következtetésre jutottak, hogy Milly él és ő törölte ki az üzeneteket. Ez hamis reménnyel töltötte el a kétségbeesett szülőket, és egyben kihathatott a nyomozásra is. A rendőri vizsgálat még folyik, de a hacker, Glenn Mulcaire, kedden nyilvánosan bocsánatot kért, amiért tevékenységével tetézte a Dowler család fájdalmát. Magyarázatul arra hivatkozott, hogy a lap állandóan követelt valamilyen eredményt tőle, hogy szenzációval szolgálhasson olvasóinak.
A felháborodás általános és ráadásul az ügy sem egyedülálló.
A három országos politikai párt vezetői felháborodásukat fejezték ki a lap kegyetlen, erkölcstelen és törvényellenes eljárása fölött. Sokan régóta szorgalmazzák, hogy a nyomtatott média elleni panaszok kezelését ne bízzák egyedül a média saját erre alakult szervére, egy szakmán belüli erkölcsi bizottságra, amelynek döntései nem kötelező erejűek, és nem tekinthetők minden esetben elfogulatlannak. Sok politikus és más közismert személyiség hangsúlyozza, hogy a sajtószabadság elve nem jelenthet felhatalmazást sem törvényszegésre, sem erkölcsileg elfogadhatatlan, ártalmas tevékenységre. Érdekes összevetni ezt azzal a rosszallással, amellyel Angliában sokan a magyar médiatörvényre reagáltak, többnyire a teljes szöveg ismerete nélkül.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.