Leleplezett számlagyár: mamutcégek gyanúban

Több óriáscég is érintett lehet abban a súlyos adócsalási ügyben, amely miatt múlt szerdán házkutatásokat tartottak az Electro World központjában és más helyszíneken – derül ki a Privatkopo.hu portál híradásából, amely szerint feltehetőleg nem csak a műszaki cikkeket forgalmazó vállalatnak állított ki fiktív bizonylatokat a Bender Log Zrt.

Hírösszefoglaló
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi szóvivője a felvetésre csak annyit felelt, valóban voltak házkutatások, s lefoglalások is történtek, de a nyomozás érdekeire hivatkozva többet nem árult el. A hír szerint egyébként a nyomozók az Electro World budai központjában, valamint a korábbi elnök-vezérigazgató, Polgár Csaba siófoki és a jelenlegi vezérigazgató, Nagy Károly András Budakeszin található házában jártak, s számítógépeket, mobiltelefonokat és cégiratokat gyűjtöttek be.

*

A Privatkopo.hu értesülése szerint a bűnügy hátterében álló Bender Log Befektetési Zrt. évek óta számlagyárként működik, s több százmillió forint értékben bocsátott ki fiktív számlákat az Electro World cégcsoport számára. Hozzáteszik: a társaság „ügyfelei” között mamutcégek sora szerepelhet, a részükre kibocsátott fiktív számlák összértéke megközelítheti a 15 milliárd forintot.
A szövevényes gazdasági bűncselekmény-sorozat kulcsfigurái egyébként F. György és T. György, akik a fiktív számlák iránti igényeket közvetítették a Bender Log Zrt. számára – írja a portál. Arról, hogy az Electro World, illetve a Bender Log vezetői közül bárkit őrizetbe vettek volna, egyelőre nincs információ.
Érdemes megjegyezni, hogy az Mfor.hu gazdasági szaklap összeállítása szerint az Electro World régóta problémákkal küszködik, s a portál hivatkozik a társaság vezérigazgatójának korábbi nyilatkozatára, amely szerint heteken belül csődbe mehet a cég. Ezek után nem volt meglepő, hogy február 21-én csődvédelmet kértek. A kérvényt azonban a Fővárosi Bíróság illetékesség hiányában elutasította, ezért április végén a cég újra kérte a csődvédelmet, ezúttal a Pest Megyei Bíróságnál.
A vállalat nehéz helyzetét jól példázza, hogy a tavaly márciusban zárult üzleti évben 1,2 milliárd forintos mérleg szerinti veszteséget ért el az Electro World az előző év 3,8 milliárdos vesztesége után. A cég rövid lejáratú kötelezettségeinek állománya tavaly március végén 2,8 milliárd forint volt, míg saját tőkéje 2,2 milliárd forintot tett ki. Ehhez szükség volt egy kétmilliárd forintos tőkeemelésre is, mely biztosította, hogy ne merüljön fel tőkeprobléma.
A kötelezettségek között a legnagyobb tételt az a 2,5 milliárd forint tette ki, amivel a beszállítóknak tartozott a cég – írja az Mfor.hu.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.