Lobbi egy üzleti csoport mellett?

Az Országgyűlés rendkívüli nyári ülésszakának utolsó napján Orbán Viktor volt az azonnali kérdések órájának legfoglalkoztatottabb válaszadója. Az ellenzéki képviselők többek között Pintér Sándor volt cégéről, a cigányság helyzetéről, a nyugdíjakról és a válságadók megszüntetéséről faggatták a miniszterelnököt.

Szilágyi Richárd
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A leghatározottabban visszautasítom, hogy ön üzleti csoportok érdekében szólal fel a parlamentben – válaszolta Orbán Viktor a szocialista Harangozó Tamásnak. A képviselő Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégének nyertes állami pályázatáról kérdezte a kormányfőt. Harangozó szerint bűnpártolás miatt a jövőben akár Orbán Viktort is őrizetbe vehetik, ha nem teszi semmissé az érintett szerződést. Utalva az MSZP-re, a miniszterelnök kiemelte: egy olyan párt csinál nyílt politikai vitát egy gazdasági kérdésből, amely az elmúlt négy évben „kilopta az ország szemét, tönkretette az országot és sportot űzött a korrupcióból”.
Vona Gábor, a Jobbik elnöke arról faggatta a miniszterelnöktől, hogy szerinte létezik-e Magyarországon kriminológiai értelemben cigánybűnözés, megélhetési gyermekvállalás, illetve fennáll-e az etnikai robbanás veszélye. Orbán Viktor válaszában leszögezte: nincs szükség a cigánykérdés ilyen típusú misztifikálására, mivel ugyanolyan gyakorlati kérdésről van szó, mint bármely más probléma esetében.
Orbán visszautasította Vágó Gábor (LMP) kijelentését, ami szerint a kormány nem jobb gazdája a nyugdíjbefizetéseknek, mint a magánnyugdíjpénztárak voltak. – A válság éppen arról szólt, hogy az államnál nagyobb biztonságban vannak a nyugdíjak – tette hozzá, jelezve: a hazai nyugdíjrendszer összeomlott volna, ha a kormány nem hozta volna meg az ennek elkerüléséhez szükséges intézkedéseket.
Hegedűs Lórántné (Jobbik) szerint az új önkormányzati törvény halálra ítéli a magyar falvakat, ráadásul a kormány nem a nemzeti érdekeket és a fenntarthatóságot tartja szem előtt a területfejlesztési döntéseknél. Orbán erre azt mondta, hogy a kormány értéknek tekinti a falvakat és a tanyákat, ezért koncepciót dolgozott ki ezek megmentésére. Hangsúlyozta, hogy a területfejlesztés nincs ellentétben a fenntartható fejlődéssel. A szintén jobbikos Balczó Zoltán azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogyan fogják bevonni a közteherviselésbe a multinacionális vállalatokat a válságadók kivezetése után. A kormányfő szerint a válságadó „brutális”, de szükséges adóforma volt, a cégek bevonásának részleteire pedig a 2013-as költségvetés vitájában kell teljes körű választ adni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.