Lyukas focilabdát pumpálunk

Boros Imre
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hajdan Riesz professzor úrtól Különleges bankismeretek címen időtálló dolgokat hallgattunk a piacgazdaságokban működtetett jegybankokról. Szólt arról, hogy a jegybankok kialakulása hosszú gazdaságtörténeti folyamatok eredménye, a profitorientált árutermelés általánossá válása (a kapitalizmus) hívta őket életre. Égető szükség volt az egyre nagyobb jelentőséggel bíró pénzforgalom működésének szabályok közé szorítására. A jegybankok előtti korszakban egymást érték ugyanis a bankcsődök és visszaélések, amik tetemes károkat okoztak, cégek ezreit tették tönkre. A jegybankot létrehozók az országok államfői (akkoriban királyok) voltak. Az állam nevében ruházták fel a bankok sorából kiemelt intézeteket különleges jogosítványokkal, mint a bankjegyek kibocsátásának kizárólagos joga. Más bankoktól egyúttal a jogot megvonták. Így lettek a központi vagy jegybankok a bankok bankjai, a gazdaság kizárólagos pénzellátói. Kettős a feladatuk, egyrészt elegendő pénzt juttatni a gazdaságba, az egészséges fejlődéshez, de vigyázni arra is, hogy a kijuttatott pénztömeg nehogy inflációt okozzon.
A jegybanki jogosítvány megszerzése hatalmas kegy volt, mert kiemelt haszonnal járt. A hajdan magántulajdonban lévő jegybankok idővel azonban mégis szinte mindenütt kizárólagos vagy többségi állami tulajdonba kerültek. Az egészségesen szervezett pénzforgalom kiemelt állami érdek, ennek még a profitnövelési vágyakat is alá kell rendelni, ezt fejezte ki az állami tulajdon. A jegybankok jellemzője továbbá, hogy pénzpolitikájukkal a kormányzati gazdaságpolitikát támogatják. Egyebek mellett azzal is, hogy részvényesüknek, az államnak teljes nyereségüket befizetik (adóként és osztalékként). Ha tevékenységük esetleg veszteséges, akkor ennek ellentétele máshol jelentkezik állami bevételként. Ha a nagyon alacsony kamatok miatt lesz vesztesége a jegybanknak, akkor az megtérül a cégeknél, akik olcsó kölcsönöket kapnak és így több profitot termelnek, amiből több jut adóként az államnak is.
A jegybankok elnevezése rendszerint utal az illető ország berendezkedésére. Az Osztrák–Magyar Bank a Monarchiára, a Banque de France a francia etatizmust sugallta, mint ahogy a Deutsche Bundesbank a szövetségi berendezkedést, a korábbi Reichsbank pedig a birodalmi struktúrát. Az 1924-ben megalapított Magyar Nemzeti Bank pedig leképezte az első világháború után területében lecsökkent és szinte kizárólagosan magyarok által lakott ország homogén jellegét. A professzor úr által néhány évtizede tett megállapítások jórészt ma is igazak a világ országainak jegybankjaira, de hazai jegybankunk, a Magyar Nemzeti Bank a szabályok alól tartós kivételnek látszik.
Kezdjük azzal, hogy a jegybankok általában mindenütt nyereséges tevékenységet folytatnak, bár valóban a nyereségmaximalizálás nem cél. A működtetés célja, hogy a gazdaság egésze a lehető legvirágzóbb állapotba kerüljön. A jegybanki veszteség viszont soha nem cél, sőt nem is gyakorlat. Kivétel a Magyar Nemzeti Bank. Húszéves működésének kumulált veszteségei nélkül, amit az államnak kellett állnia, ma nem lenne gondunk az államadósságra vonatkozó 60 százalékos GDP-arányos küszöbértékkel.
Riesz és más professzorok tanítása szerint a jegybank ellátja a gazdaságot kellő mennyiségű pénzzel. De nem az MNB. Az inkább kivon, tolvajnyelven: „sterilizál”. Azt is részlehajló módon teszi. Elfogadja a kereskedelmi bankok (többségükben külföldi tulajdonúak) kéthetes pénzeit jegybanki alapkamaton, miközben a hazai pénztulajdonosok csak a kereskedelmi bankokban helyezhetnek el betéteket, ennél sokkal olcsóbban, az inflációs szint alatt. A jegybank szakadatlan hangoztatja, hogy inflációs célt követ már húsz éve, de a célt elérni még soha nem sikerült. Az inflációs célt az infláció feletti jóval magasabb kamatokkal kívánja elérni. Ez a politika azonban hidegen hagyja azokat, akik hazánkban az inflációt gyártják. Ők nem forintban, hanem külföldi olcsó devizákban finanszírozzák magukat, a saját maguk által keltett inflációs hasznokat pedig devizaműveleteiken keresztül rendre kisöprik az országból. A magas kamatok ellenben minden forintban ügyködőt sújtanak (betétest és hitelest egyaránt), akik viszont vétlenek az inflációgyártásban (a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint a háztartások). A jegybanki törvényben a pénzérték védelme ugyan központi kérdés, a cég mégis rendre a forint ellen lobbizik (néha pénzügyminiszter és bankelnök együtt). Hallani sem akar arról, hogy stabil forint mellett csökkenthető lenne az infláció. Erre a példát több környező ország szolgáltatta. Ez is érthető jegybanki szemszögből, hiszen a gigászira duzzasztott devizatartalékok leértékelődnének és a mérlegben még több lenne a veszteség.
A nagy összegű tartalékok azonban nagy személyes lehetőségeket rejtenek. Azok időleges kihelyezése (szinte hozam nélkül) nagy szívesség, amit a partnerek rendre meg is hálálnak. Jegybankelnökeinket időnként az aktuális pénzügyminiszterrel együtt álompárosnak nevezik, néha „csak” a földkerekség legjobb jegybankárának (a papír sokat kibír). Az nem számít, hogy a devizatartalékok forrása jórészt az állam által felvett hitelekből származik, amikért sokszoros kamatokat fizet a közös kassza. Érte nem szól a harang.
Mára bizonyossá vált, hogy a jegybank nálunk nem támogatja a kormányzat gazdaságpolitikáját, amennyiben az a hazai (nemzeti) célok és érdekek koordináta-rendszerében van megfogalmazva, sőt mindent megtesz annak megakadályozására. Ha a kormány gazdaságpolitikai sarokpontjai sem hazai érdekek által vezéreltek, akkor viszont mindig összhang alakult ki a kormány és a jegybank között. Jegybanki szó nem esett inflációs célkövetés okán arról, hogy 1994-ről 1995-re több mint tíz százalékkal nőtt az infláció, ezzel szemben a kamatok is az egekbe emelkedtek. Az is elkerülte a jegybank figyelmét, hogy a gazdaság zaklatott, válságos állapotában minden józan jegybank olcsó pénzzel segítette a kilábalást, infláció alatti kamatokkal. Azért, hogy ez véletlenül se következhessen be, emelte nálunk a jegybank 2008 őszén ismét rekordszintre a vezető kamatlábat, valamint azért köszöntötte a belépő polgári kormányzatot ismét kamatemelő ciklussal.
Húsz év tapasztalata alapján a napnál világosabb, hogy nálunk a jegybank nem a hazai érdekek által kijelölt koordináta-rendszerben működik. Jegybankká történt újraalakulása óta működését olyan szabályok között folytatja, amik az intézménynek kvázi területen kívüliséget, működtető vezetőinek pedig a vezető diplomatákhoz sem hasonlítható immunitást biztosítanak. A jegybank által folytatott monetáris politika nem a gazdaság eredményes működéséhez szükséges optimális pénztömeg biztosítására, hanem a hazai jövedelem határon túli újraelosztására irányul. A gazdaság valódi eredményességének eléréséhez szükséges jegybanki mozgástér megteremtése továbbra is hiányzik. A gazdaság fellendítésére irányuló erőfeszítések egy lyukas focilabda pumpálásához hasonlíthatók. Mennél inkább pumpáljuk, annál több levegő illan el a lyukon. Az ilyen lyukas focilabdával nem lehet igazán focizni, csak úgy, mint egy rongylabdával, és nem a bajnokságban, ahol mások keményre fújt focit rugdosnak.

A szerző közgazdász

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.