Már nem csak női szeszély

Miközben némi túlzással a fél ország gyászba borult, amiért női kézilabda-válogatottunk elbukta az idei világbajnokság selejtezőjét, és legalább ekkora, ellentétes előjelű szenzációt jelentene, ha a kosaras lányok kijutnának egy vb-re, a hazai közvélemény és média számára gyakorlatilag észrevétlenül zajlik a legnépszerűbb sportág, a labdarúgás női világbajnoksága Németországban. A mérkőzések körítése, hangulata és olykor színvonala, különösen a vasárnap esti, drezdai Egyesült Államok–Brazília negyeddöntő azonban arra int, talán ideje lenne túllépni bizonyos megrögzöttségeinken.<br />

Ballai Attila
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kapitális brazil öngól a második percben, vitatható, ráadásul az első hiba után a kapus elmozdulása miatt újrarúgatott büntető és kiállítás az amerikaiak ellen, latin vezetés a hosszabbítás elején, egyenlítés a 122. percben, végül 2-2-t követően tizenegyespárbaj és az Egyesült Államok együttesének megdicsőülése – így foglalható össze e „bruttó” két és fél órás, még mindig tipikusan női, de már nem csak elképesztő fordulataiért élvezhető meccs. Úgy tűnik, július 10. az amerikai női focisták számára a győzelem napja: 1999-ben, majd százezres publikum előtt, hazai pályán ekkor nyerték második vb-aranyukat, és éppen úgy büntetőkkel kerekedtek felül a kínaiakon, mint tizenkét esztendővel később, a negyeddöntőben a brazilokon.
Csakhogy eközben kuriózumból világméretűvé vált a szakág, tavaly 141 nemzet válogatottjai játszottak hivatalos mérkőzést, az elmúlt két évtizedben öt vb mellett négy olimpiát is megjártak a hölgyek. Az amerikaiak előbbi tornán kettő, utóbbin négyből három diadalt arattak, a 2004-es athéni és a 2008-as pekingi fináléban is a brazilokat verték. Akik vasárnap hiába kerültek ember- és gólelőnybe, hiába élvezték az ausztrál játékvezető szilárd támogatását, a 122. percben kapott gól miatt tizenegyespárbajra kényszerültek, és ekkor már kódolható volt a vereségük. Az egyetlen büntetőt az a Daiane baltázta el, aki a második percben olyan suta öngólt vétett, hogy ha férfi, akkor a megye kettőben is örök nevetség tárgya marad.
Ez ugyan ellentmondani látszik a fentieknek, de ha létezne a két nem játékának színvonalát mérő objektív viszonyszám, a női futballisták mára már valószínűleg a hokisokat és a pólósokat is felülmúlnák, a nézettségről nem is beszélve. A vb berlini nyitómecscsét 74 ezren látták a helyszínen, és a kétszeresen is vb-címvédő németek szombati kiesésének másnapján is 26 ezren ültek a drezdai tribünön. A legrangosabb negyeddöntő végkifejlete a szurkolók mellett az érintettekből is szélsőséges reakciókat váltott ki; a győztesek svéd edzője, Pia Sundhage azon ámuldozott, az amerikai sportolók miként képesek társaikból rendre a legjobbat, a legtöbbet kihozni, a nap hőse, a kapus Hope Solo pedig így áradozott: „A hoszszabbításban is mindvégig éreztük, hogy valaminek még történnie kell, a csapat nem adta fel, harcolt – ez megtanulhatatlan, megtaníthatatlan.”
A játék viszont tanulható és tanítható, és bár a vb 16-os mezőnyéből csak öt kvóta jutott Európának, ha arra kellene tippelnünk, Magyarország vajon férfi vagy női válogatottjával képviseltetheti-e magát hamarabb a labdarúgó-világbajnokságon, bizony gondban lennénk. Ami tény, női együttesünk selejtezőcsoportjában egyetlen vereségével harmadikként zárt az ukránok és a lengyelek mögött, majd előbbiek 3-0-s összesítéssel adták meg magukat a norvégoknak a pótkvalifikáció során. Akik a vb-n nem alkottak maradandót, de erre már csak négy alakulatnak lesz lehetősége, a szerdai elődöntők párosítása ugyanis Franciaország–Egyesült Államok, Japán– Svédország.
A férfiaknál eddig egyszer fordult elő, hogy a legjobb négy között három kontinens képviseltette magát a vb-n, a lányoknál ez már-már általános. Úgyhogy el kell fogadnunk, a női futball tőlünk, érzékszerveinktől és értékítéletünktől független, létező valóság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.