Mi jön a megszorítás után?

A honvédség lehetőségeit ugyan rövid távon a pénzügyi megszorítások határozzák meg, a nemzetközi fegyvergyártók a tegnap lezárult párizsi légiszalonon sem mulasztották el felvázolni, hogy mire látnak esélyt a magyar piacon néhány év távlatában.

Zord Gábor László
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

(Le Bourget)

Nem tűnt meglepettnek a Magyar Honvédséget ért mintegy tízszázalékos elvonás kapcsán a fegyverpiaci szereplők egyike sem, hiszen a biztonsági kihívások, a folyamatban lévő afganisztáni, líbiai műveletek dacára hasonló trend érvényesül szerte a kontinensen.
Ami Afganisztánt illeti, az érintettek és szakértők egyre kevésbé tartják valószínűnek, hogy az úgynevezett vilniusi kezdeményezés – amely a kelet-európai országok szovjet-orosz helikoptereit nyugati pénzből felújítva küldte volna ki hadműveleti területre – célt ér. A NATO illetékes ügynöksége által kiválasztott cseh ipari partner ugyan hosszas késés után megkapta jogosításait az eredeti gyártótól a munkák elvégzésére, ám közben a megszorítások miatt a magyar önrész biztosítása lehetetlenült el. Vannak, akik szerint annak a vállalásnak a teljesítése, hogy a Magyar Honvédség (MH) 2012-től saját helikoptereit két évre a háború dúlta közép-ázsiai országba telepíti, egyre inkább valószínűtlen. Párizsban megtudtuk: megoldás lehet az amerikai tengerészgyalogságtól és légierőtől kivonásra kerülő UH–1N könnyű helikopterek beszerzése is az MH részére, amelynek puhatolózó lépése – szemrevételezés egy magyar küldöttség által – már meg is történt a közelmúltban.
A legjelentősebb magyar fegyverzeti program, a 2003-ban megkezdődött, több mint kétszázmilliárd forint értékű vadászgéplízing-ügylet háza táján is változások érlelődnek. A Le Bourget-i kiállításon ipari források megerősítették információinkat, miszerint diszkrét tárgyalások folynak a magyar és svéd fél között a fejlesztési források túlnyomó részét felemésztő éves fizetési részletekről és a program jövőjéről. Megtudtuk: a megszorítások nyomán a 2007–2009 közötti időszak átlagához képest a pilóták kiképzésére szánt üzemidők mintegy ötven százalékkal estek vissza. Az újragondolás részét képezi, hogy a közép-európai térségben a NATO alárendeltségben zajló légtérvédelmi feladatok terheit a jövőben megosszák a tagországok, és ezzel kapcsolatban állítólag érlelődik egy amerikai javaslat is.
Sokkal kisebb fajsúlyú ügylet, de úgy az európai MBDA és az amerikai Raytheon rakétagyártó fantáziáját is mozgatja a közép-európai hadseregek szovjet légvédelmi rakétáinak elöregedésével előálló – egyre sürgetőbb – helyzet. A német haderőreform következtében a közeljövőben felszabadul a Luftwaffe 12 amerikai gyártmányú Patriot rendszere, amely iránt Lengyelország és Magyarország egyaránt érdeklődést mutat. Szó van a meglévő kis hatótávolságú Kub-rendszerek korszerűsítéséről is az MBDA olasz részlege által gyártott Spada 2000-es rakétákkal is, amikor az eredeti szovjet 3M9 rakéták üzemideje – 2015–18 között – végleg lejár, s nem lesz tovább hosszabbítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.