Milliárdos károk az MFB-nél

Előnytelen szerződések, egykori kormánytagok „kifizetése”, gyanúsan rossz hitelügyletek jellemezték a Magyar Fejlesztési Bank korábbi tevékenységét. A kár milliárdokban mérhető. Huszonegy ügyben már feljelentés született, s további 12 esetet vizsgálnak.

Hajdú Péter
2011. 07. 15. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jellemzően csalás és hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést hét cégnél, huszonegy ügyben a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) új vezetése – jelentette ki Baranyay László, a bank elnök-vezérigazgatója tegnapi sajtótájékoztatóján. A pénzintézet érdekeltségébe jelenleg 49 társaság tartozik. Az előző vezetések alatt keletkezett kár nagyságáról nem nyilatkozott Baranyay, de elmondta, hogy esetenként 20 és 600 millió forint közötti összegekről van szó. A feljelentések által érintett ügyek között szerepel több elhíresült hitel: így például a ceglédi Best Western Aquarell Hotel 2,1 milliárd forintos, a Rácz fürdő 6 milliárdos, az adonyi Magtárház 11 milliárdos, a szolnoki papírgyár 10,6 milliárdos, a győri stadionrekonstrukció 16,9 milliárdos és az egerszalóki hotel 7,2 milliárdos kockázatos kölcsöne, valamint a pétfürdői Nitrogénművek 17,1 milliárd forintos kezességvállalása.
*
További 12 ügyet is vizsgálnak, amely öt újabb céget érint, néhány hitelügyletnél pedig kormányzati vizsgálatot javasoltak.
Mindezek mellett már az is látható, hogy számos esetben előnytelen és indokolatlan informatikai szerződéseken keresztül tűnt el a pénz, 2008–2009-ben például 31,4 milliárd forintot költöttek ilyen célra. De nem voltak ritkák a szükségtelen, illetve túlzott összegű szakértői díjak, tanulmányok sem. Az is előfordult, hogy ugyanarra a munkára több megbízást is kiadtak. Egykori balliberális politikusok is jól jártak az MFB korábbi vezetésének köszönhetően: Csillag István, volt SZDSZ-es gazdasági miniszter 2005 és 2010 között több mint 255 millió forintos díjazásban részesült, Németh Imre egykori agrárminiszter pedig a 2008 és 2010 közötti két évben 83 millió forint tiszteletdíjat rakhatott zsebre a Regionális Fejlesztési Holding vezérigazgatójaként.
A feljelentéseken, az előnytelen szerződések újratárgyalásán, a polgári peres eljárásokon túl az új vezetés szigorított a belső ellenőrzésen, átdolgozta a szabályzatokat, s az érdekeltségi körbe tartozó állami vállalatok 110 emberétől megvált. A költségcsökkentés részeként a belépő új munkatársak jelentősen alacsonyabb fizetést kaptak elődeiknél, a 200 fős igazgatósági gárdát húsz főre csökkentették, illetve a 230 felügyelőbizottsági tag helyett ma már csak 179 fő dolgozik. Az utóbbi két intézkedésnek köszönhetően a kifizetett havi tiszteletdíj 37 millió forinttal csökkent.
Az előnytelen szerződések miatt, illetve mert az előző kormányzat 12 milliárd forint osztalékelőleget vont ki a pénzintézetből, a kormányváltás után 20 milliárd forinttal erősítették meg az MFB-t. Annak ellenére, hogy lenyesték a szabálytalanságokat, átalakították a belső szabályozórendszert, várhatóan idén is veszteséges lesz a bank a korábbi előnytelen hitelszerződések miatt. Az elnök arra is fölhívta a figyelmet, hogy idén már 500 millió euró értékben vontak be forrásokat kötvénykibocsátáson keresztül. Ebben a csomagban svájci befektetők is érdekeltek voltak, s ennek következtében tárgyalnak jelenleg arról, hogy az alpesi országban svájcifrank-alapú kötvényt bocsát ki az MFB. A bank idén további 500-600 millió euró értékben szeretne külső forrásokat bevonni. A kínai fejlesztési bankkal hazai befektetések közös finanszírozásáról tárgyalnak, a távol-keleti állam más pénzintézeteivel együtt pedig közös beruházásokat terveznek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.