Nem fenyeget a számlasokk

Külföldi utunk alkalmával mindenképp érdemes figyelmet fordítani mobilkészülékünk – különösen az okostelefonok – beállításaira, az idehaza kényelmes, állandóan futó internetes alkalmazások ugyanis máshol többezres számlát generálhatnak. Számlasokktól már nem kell tartani, érdemes azonban megnézni a szolgáltatók adatroaming-kínálatát.

Bodacz Péter
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Míg a korábbi években a külföldi telefonálások után lehetett üríteni a pénztárcát, addig ma már inkább a szándékolatlan adatforgalmazás okozhat kellemetlen meglepetést. Óriási számlákra azonban nem kell számítani, az unió ugyanis előírja, hogy a tagországokban az adatforgalmazásért külföldön maximum 50 eurót, körülbelül 17 500 forintot számolhatnak fel.
Mindez korántsem jelenti azt, hogy kimondottan olcsó lenne a külföldi mobilnetezés. Érdemes tehát utunk alkalmával mérlegelni a telefonos internetkapcsolat szükségességét, és határátlépéskor lekapcsolni a világhálóról a készülékünket, így a szándékolatlan adatforgalmazás esete kizárt. Az 50 eurós limitbe egyébként szolgáltatónként eltérő forgalom fér bele: a T-Mobile és a Telenor előfizetői megabájtonként 600, a Vodafone-előfizetők viszont minden megabájt után 1856–2344 forintot kénytelenek fizetni. Ha ezekkel a feltételekkel akarunk netezni okostelefonunkkal, akkor is érdemes kikapcsolni a háttérfrissítéseket, mert ezek automatikus futása másodpercenként is több megabájt forgalmat generál. Valamely hírportál címlapjának letöltése – mint az a Hwsw.hu androidos készülékkel végzett tesztjéből kiderül – körülbelül 40 kilobájt, 24 forint. Legalább 300 kilobájtnyi adatforgalommal jár letölteni egy város Google Mapses térképét, egy email küldése azonban olcsóbb lehet az SMS-ezésénél, a nagyjából 20-40 kilobájtos üzenet költsége felső hangon is 24 forint az olcsóbb szolgáltatóknál. Fontos számolni azzal is, hogy a minimum számlázási egység rendszerint 100 kilobájt.
Az e téren jelentkező igényekre felkészülve ugyanakkor mindhárom hazai szolgáltató kínál olcsóbb tarifaopciókat is. A T-Mobile-nál július elsejével jelenik meg három új adatroaming-megoldás, melyek az uniós államokon kívül Norvégiában, Lichtensteinben és Izlandon használhatók. A Travel & Surf díjcsomagok két napi- és egy heti- díjas konstrukcióban érhetők el, napi 10 megabájt 690, 50 megabájt 1990, heti 250 megabájt pedig
10 590 forintos áron kérhető, egyszeri alkalomra. A Telenor adatroaming csomagja 10 megabájtnyi forgalmat engedélyez havi bruttó 3120 forintért, ám ez csak kilenc országban használható. A Vodafone mindeddig két csomaggal rukkolt elő: a társaság napijegyes megoldása szintén 10 megabájtnyi adatforgalmat kínál, csak nem havonta, hanem naponta, országtól függően 690 vagy 1390 forintért. A limit túllépése esetén 100 kilobájtonként 60 forintot számláz a Vodafone. A másik csomag az EU-s tagországokban, valamint Svájcban, Horvátországban és Törökországban napi 50 megabájtnyi adatforgalmat biztosít 1690 forintos havidíj fejében. Igaz, az előfizetőnek vállalnia kell az egyéves hűséget is, azaz valójában azoknak éri meg, akik rendszeresen utaznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.