Nincs ellátatlan beteg

Olvasónktól
2011. 07. 24. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedjék meg, hogy mint legalább negyven éve rendszeres olvasójuk, hozzászóljak újságuk július 9-i számukban Dr. Andrássy Gábor igazgató főorvos úr tollából megjelent véleményéhez. Teszem ezt 30 éves orvosi praxis – sebész és traumatológusként – és 37 éves egészségügyben eltöltött év tapasztalata okán. Igazgató úr cikkének első felében áttekintést ad a magyar orvostudomány történetéből, anekdotikus szinten. Véleménye második felében – a „De miért…” bekezdéstől – már részletesen boncolgatja az egészségügy válságának és az orvoselvándorlás okait. Ezt egészíteném ki véleményemmel.
Érdekes és jogos, igaz megközelítés, hogy nemcsak négyezer orvos hiányzik a magyar praxisból, hanem növeli a betegellátás hiányát, a várakozási időt, hogy a specialisták – sőt szuperspecialisták, a cikkben jelzett katéterablációs szakemberek – egyre időigényesebb beavatkozásokat hajtanak végre, ezért idejük a betegekre kevesebb. Ez így igaz.
De hadd ejtsek egy közbevetést! Magyarországon a többszintű egészségügyi ellátórendszerben mindenki egy emelettel lejjebb lévő ellátási szinten kénytelen dolgozni. Az alapellátásban dolgozó kollégáink irgalmatlan adminisztrációs terhelése a betegektől vesz el időt, akik kihasználják a beutalómentes szakorvosi vizsgálati lehetőségeket. A magyar szakrendelőkben jórészt az alapellátásra tartozó vizsgálatok történnek.
Ennek folyományaként a szakorvosi rendelőkből a túlterheltség okán kénytelenek a kórházak ambulanciájára küldeni ellátásra betegeket. De ennek még egy oka is van. Jelenleg a szakorvosi rendelőkben nem szakmai életpályájuk csúcsán lévő – igyekeztem finoman fogalmazni – kollégák dolgoznak. Ez azért van, mert nincs egy olyan életpályamodell, amiben benne lenne egy szakrendelésen a betegek korrekt ellátásának igénye, lehetősége. Egyszerűbb a beteget, sérültet tovább küldeni, elirányítani.
A fentiek miatt kórházaink ambulanciája maga a rémálom. Túlterhelt orvosok, hajszolt középkáder kollégák fogadják a beteget. Egészségügyi kormányzatunk első lépései egyikének kellene lennie az ellátási szintek helyreállítása. Erre vezethető vissza a várólistákon szereplők várakozási idejének növekedése is. De ezt kampányokkal nem lehet csökkenteni, hanem az alapellátásban dolgozó kollégák idejének jobb beosztását kell lehetővé tenni. Vagyis, a fent már említett adminisztrációs terhek jelentős csökkentésével, az ellátott betegek számának reálisabb meghatározásával – ami egyenlő a praxisok számának növelésével – kellene a betegekre fordítható időt növelni. És életpályamodell kidolgozásával kívánatossá tenni az alapellátási munkát.
Természetesen ugyanez vonatkozik a szakorvosi rendelőkben folytatott munkára is. Mert nem a várólisták a roszszak, hanem az arra feljutás ideje. Egy ízületi kopásos beteg, akit az alapellátás megfelelően gondoz, megfelelő szakorvosi kontroll mellett várhat éveket is protézisre, ha közben a kezelések mellett tünetei, panaszai jelentősen csökkennek. Nem akkor kell a beteget ízületi protézis várólistára tenni, amikor már járásképtelen. Ilyenkor jogos a türelmetlenség. És ez igaz más betegségekre is. Mindjárt másként látnánk a várólista rémét. De ezt valahogy kontroll nélkül vette át egészségügyi kormányzatunk az elődöktől.
Másik évtizedek óta megoldatlan probléma a paraszolvencia kérdése. Az orvostársadalom többsége elítéli és szíve szerint megszüntetné ezt a még a Rákosi-korból ránk maradt szörnyedvényt. Ami a gond, hogy a paraszolvenciai 90 százalékát az orvosi kar 10 százaléka kapja. És ez a 10 százalék van döntési helyzetben, ami megnehezíti a küzdelmet. Talán most a kötelező kamarai tagsággal sikeresebben vehető fel a harc, bár erős kétségeim vannak. A kamarának is meg kell újulnia. Felelős vezetőink többször tesznek olyan kijelentést, hogy az egészségügyi ellátás még nem omlott össze, de működésének határán van. Bár ez igaz – ellátatlan beteg nincs –, de ezt az teszi lehetővé, hogy az egészségügy aktív szereplői – orvosok, középkáderek – jelentősen túllépik a törvény által megszabott munkaidőt. Hogyan?
Mindig más helyen, más néven – saját név, majd másnap egy bt. nevében, harmadnap egy kft. tagjaként – látják el fárasztó munkájukat. Mikor az időkorlátozás törvénybe lépett, és kollégáim tiltakoztak ellene, én akkor is azt mondtam: törvényes munkaidőben, tisztességes fizetést akarok, és nem hajszoltan dolgozni. Ez sokszor a betegellátás színvonalát is veszélyeztetheti.
Dr. Nyulászi András
sebész-traumatológus főorvos

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.