Nyomtalanul eltűnt százmilliók

Sok vállalkozás visszaélt az uniós támogatásokkal az elmúlt években, és csak ezért hoztak létre fiktív telephelyeket hátrányos helyzetű kistérségekben. A trükközők egyik célállomása Edelény volt, ahol a Hír Televízió alig találta nyomát az itt felhasznált mintegy félmilliárd forintnyi támogatásnak.

Munkatársunktól
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok közép-magyarországi vállalkozás azért hozott létre fiktív telephelyeket az ország hátrányos helyzetű kistérségeiben az előző kormányzati ciklusban, hogy így jusson több uniós pénzhez – derítette ki a Hír Televízió Célpont című műsora. Az oknyomozó riport az egyik ilyen helyszínen, a Borsod megyei Edelényben megpróbált utánajárni, mi lett a sorsa annak a mintegy félmilliárd forintnyi uniós gazdaságfejlesztési támogatásnak, amelyet a szocialista kormányok alatt papíron itt költöttek el. Jellemzően Pest környéki és miskolci székhelyű vállalkozások jelentek meg a városban, és a több pénz reményében két-három hónappal a támogatás megítélése előtt jegyeztették be magukat, hogy megfeleljenek a pályázati feltételeknek.
Bár Gúr Nándor (MSZP), a térség korábbi országgyűlési képviselője büszke volt a „fejlesztésekre”, a Célpont ezeknek alig találta nyomát. Például tucatnyi kotró- és rakodógépet nyertek edelényi fiókteleppel ügyeskedő vállalkozók, azonban a riportban felkeresett társaság telephelyén hűlt helye volt a 15 milliós gépnek. A bútorbolt udvarán sem voltak építőipari berendezések.
Telephelyet hozott létre Edelényben a januári három halottat követelő diszkótragédia miatt elhíresült West-Balkán Kft. is. A cégnek hangtechnikai berendezésekre 15 milliós uniós támogatást ítéltek meg, de végül kifizetés nem történt. Szalontay Győző, a West- Balkán egyik tulajdonosa szerint a tragédia miatt a fejlesztés „már nem aktuális”.
Barta E. Gyula, az uniós pénzeket felügyelő MAG Zrt. vezérigazgatója elmondta: „nagyon sok közép-magyarországi vállalkozó – kihasználva a támogatási intenzitásban rejlő különbségeket Észak-Magyarországon vagy az ország hátrányos helyzetű régióiban – adott be pályázatot, és ott telephelyeket hozott létre”. Kiemelte: korábban számos helyszíni ellenőrzést végeztek, és találtak olyan pályázókat, akik visszaéltek a támogatással; „nem ott valósították meg, eltűntek, papíron működött csak ott telephely”. Emiatt országosan háromszáz szabálytalansági eljárást indítottak, vagyis a szóban forgó Gazdasági operatív programban minden tizedik pályázó csalni próbált. Több ügyben már büntetőfeljelentést is tett az irányító hatóság – közölte Barta E. Gyula. Megemlítette: volt olyan eset, hogy egy ötmilliós piaci árú kotrógépet papíron ötvenmillióért szerzett be a vállalkozó.
Loj Balázs, a Fidesz edelényi elnöke úgy nyilatkozott: a városban körülbelül negyven cég úgy kapott pályázati pénzeket a Gazdasági operatív programon keresztül, hogy gyakorlatilag semmilyen tevékenységet nem folytatnak a településen, nem foglalkoztatnak embert, de még csak a látszatát sem kívánják fenntartani annak, hogy ők valamilyen módon kötődnek Edelény városához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.