Oda a kedvenc játékunk

Ballai Attila
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ültem a zágrábi lelátón tavaly szeptemberben, és alig hittem a szememnek: férfi vízilabda-válogatottunk hat esztendő után végre ismét legyőzte a szerbeket, méghozzá simán. Kicsodálkoztam, kiörültem magam, aztán pár perc múltán már a fülemnek nem akartam hinni, mert a sajtóközpontban egy délszláv kolléga fennhangon fejtegette, vak, aki nem látja, hogy a szerbek leadták a meccset, hülyék lettek volna, ha nem teszik, nyolcszoros pénzt fizettek a fogadóirodák a vereségükre. A magyarokat meg sem próbálták bevenni a buliba – folytatta a jóember –, mert minek közösködni, amikor kikapni bármikor, bárkitől egyedül, külső segítség nélkül is lehet. Az évek óta várt diadal dacára rosszkedvűen zötykölődtem hazafelé, és azon gondolkodtam: lassan oda jutunk, hogy egyesek, nem is kevesek, minden váratlan eredmény mögött csalást sejtenek, sőt már el sem ítélik azt, hanem normális, logikus fejleménynek, reakciónak tekintik?
A válasz sajnos egyre határozottabb igen. Így pedig roppant nehéz tisztán sportolni, a sportért lelkesedni, beszélni, írni róla. Az internetes fogadások fokozatosan minden sportágat, korosztályt és versenyzési szintet behálózó rendszere az utóbbi egy-másfél évtizedben egyre több helyen, egyre többekben ültette el a kísértést vagy csak a gyanú csíráit, amiből mostanra kikelt az egész sportvilágot fenyegető métely. Sokak szerint a dopping a sport halála, ezzel szemben állítom, a fogadási csalás hétszeresen az. Mert aki tiltott teljesítményfokozót vesz magához, az jobb, erősebb, gyorsabb akar lenni; aki a saját kudarcára tesz, tetet fel pénzt, az viszont a valóságosnál roszszabbnak, gyengébbnek, lassabbnak mutatja magát. Előbbi törekvés nem idegen a sport szellemétől, utóbbi ellenben igen.
A verseny, a vetélkedés – kezdetben leginkább életre-halálra – nagyjából egyidős az emberiséggel. A győzelem vagy akár a túlélés érdekében alkalmazott csalás inkább cselnek, fortélynak minősült, Akhilleusz varázsából sem von le semmit, hogy anyja belemerítette a Styx vizébe, és sebezhetetlenül mégis szilajabbul hadakozhatott, a trójai falovat megálmodó Odüsszeusz eposzi jelzője sem a csaló, hanem a leleményes. Eleink kisebb tétekért is számos trükköt bevetettek, az ókori Rómát feltáró régészek döbbenetükre több hamisított kockajátékot találtak. Évezredeken át mindenki nyerni akart – az első modern kori, athéni olimpia maratoni futásának rajtakapott átmeneti bajnoka is, aki egy darabon szekéren vitette magát –, alapvetően modern kori felismerés, hogy a vereség jobban fizet. Ráadásul kisebb kockázat és befektetés árán is elérhető.
Az 1970–80-as évek totóbotrányai mindamellett megmosolyogtató bűnök, pár elszigetelt, háztáji szélhámos csínytevései. Például azé a magát multimilliomos szponzorjelöltnek kiadó csibészé is, aki arra kérte egyik élklubunk vezetőjét, a soron következő találkozón a tartalékokat játszassa, mert kíváncsi rá, milyen a második vonal. Ez a mából nézve már-már bájos amatörizmus. A „profizmust”, azaz a korszakhatárt az internet megjelenése, majd az illegális fogadóirodák elburjánzása jelentette; addig Záhonyból is bajos volt „letutizni” egy dunántúli meccset, most a Távol-Keleten lehet tippelni alsóbb osztályú európai mérkőzésekre is.
A merítési lehetőség, a pénzösszeg, így a kísértés is óriási. A sportolók kivételezett személyiségek lettek, akik olyan események végkimenetelére fogadhatnak, amelyeket egyértelműen befolyásolni képesek. Jó, közvetítő útján, de ez inkább technikai, szervezési feladat. A Barcelona vagy a Manchester United futballistái bizonyára nem mennének bele efféle stiklibe, de az a srác, aki a harmadosztályban havi pár tízezer forintot keres, és jó eséllyel azt se kapja meg, miért ne vetemedne soha arra, hogy másfél óra alatt szakítson pár milliót? Ha a futószalag mellett álló munkás reggel eurókötegekért megtippelhetné, hogy aznap hány selejtet gyárt majd, vajon felháborodva utasítaná el a lehetőséget, és azonnal rendőrért kiáltana?
A fogadási csalás általában éppen ettől megfoghatatlan, felderíthetetlen. Hogy nincs konkrét kárvallottja, áldozata. A vesztegető és a megvesztegetett sem az. A kör ezzel be is zárul, és kívülről nagyon nehéz bekerülni. Az esetlegességet a bennfentesek szerint száműzték, elképzelhetetlen, hogy egy addig feddhetetlen balhátvédet egyszer úgy megkenjenek, hogy kilencven perc alatt rúgjon három öngólt, ezért megtömjék a zsebét, aztán visszatereljék vagy -engedjék a becsületes útra. A szóbeszéd manapság arról szól, hogy a fogadási csalás csakis bűnszövetkezeti formában művelhető; a klubok már nemcsak a tudásuk, hanem a hírük alapján is szelektálnak a játékosok között, bizonyos ügynökök számára az a legnagyobb siker, ha új öltözőbe képesek régi kliensüket telepíteni, mert akkor máris megvan a következő fertőző sejt, a jövő tenyészete.
Aki lebukik, az magára vessen. Túl éhes volt, túl gátlástalan. Ahogyan a magyar közélet, úgy a magyar sport bűnözőit is ugyanaz jellemzi: minimális szakértelem, maximális arcátlanság. Hisz a sportoló sem egyedi embertípus, illeszkedik a közeghez, amelyből vétetett. Semmiképpen sem alávalóbb annál, de nem is feltétlenül erényesebb. Ha a minap letartóztatott magyar játékvezetők nem a századik percben ítélnek Dél-Amerikában büntetőt, vagy ha a bolgár–észt meccsen nem átallottak volna négy tizenegyest befújni, ha nem holnap akarnak meggazdagodni, hanem hosszú évek alatt, talán nincs, aki lefülelje őket. Hisz szinte mindenre lehet fogadni: a sárga lapok és a szögletek számára, arra, hogy ki dobja az első taccsot és így tovább.
Nem az érintettek morális, hanem szellemi szintjét jelzi, hogy így is egyre többen kerülnek rács mögé. A bochumi ügyészség már kontinentális körben tevékenykedik, a dél-koreai futballban hazugságvizsgáló alkalmazását fontolgatják, a közelmúltban nemcsak nálunk, hanem az olaszoknál, a görögöknél és a törököknél is láncra verve vezettek el megtévedteket. És nemcsak K. Zoltánokat, pályafutásuk végén járó futballistákat, hanem tekintélyes, dúsgazdag klubelnököket is a Trabzonspor vagy éppen a Volosz éléről.
Az eddigiek alapján úgy tűnhet, a labdarúgás a legfertőzöttebb. Ezzel szemben kizárólag annyit állíthatunk: mint ahogyan csupán az a doppingoló, akit doppingvétségen értek, csak az a csaló, akit csaláson kaptak. És a többi sportágat eddig megkímélték a tömeges leleplezésektől. Pedig a manipulációra a foci a legkevésbé alkalmas: itt a legkevesebb a gól, ezért itt produkálható a legkevesebb fordulat és szélsőséges eredmény, ellenben itt a legtöbb a játékos, tehát a rizikófaktor is, mert aki nincs benne az ügyletben, elronthatja, aki benne van, elárulhatja.
A kisebb csapatlétszám csekélyebb kockázatot rejt; ha vennénk a fáradságot, és összesítenénk, az internetes fogadások megjelenése óta a labdajátékokban mennyivel nőtt az amúgy ritka, ezért remekül fizető döntetlenek száma, vagy mennyivel gyakrabban fordul elő, hogy az egyik félidőt, harmadot, negyedet nullra nyeri az egyik csapat, majd a következőben szoros küzdelemben alulmarad, valószínűleg érdekes eredményre jutnánk. Innen pedig már csak egyet kellene lépni az egyéni sportágak felé, ahol a szumóbirkózótól a teniszezőig mindenki a maga szerencséjének egyedüli gazdája, kovácsa lehet.
A kép lehangoló, ezért a sportkedvelőknek azt javaslom, tekintsék merő víziónak. Én is azt teszem. Miközben tudom, hogy aki bizonyítottan fogadási csalást követett el, az a büntethetőségi tétel felső határáig mindent megérdemel.
Mert óriási a vétke: elveszi tőlünk az emberiség kedvenc játékát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.