Orvoselvándorlás: hajszálnyi emelkedés

Minimális mértékben ugyan, de emelkedett az év első felében a külföldi munkavállaláshoz szükséges igazolást kérő orvosok és más egészségügyi dolgozók száma – derül ki az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal legfrissebb összesítéséből.

Munkatársunktól
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi államtitkárság szerint a statisztika cáfolja a drasztikusan emelkedő orvoselvándolásról szóló híreket. A 2011. január és június közötti időszakra vonatkozó adat szerint összesen 759 orvos, fogorvos, gyógyszerész, ápoló, szülésznő és egyéb szakdolgozó kérte a külföldi munkavállaláshoz szükséges hatósági bizonyítványt az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól (EEKH). Közülük 469 volt orvos, míg tavaly ez a szám 451 volt. A fogorvosok közül 74-en kérték ki a dokumentumokat az év első hat hónapjában, szemben a tavalyi 68-cal. Zsigmond András, az EEKH főosztályvezetője lapunk kérdésére úgy fogalmazott: összesen 1828 hatósági bizonyítványt adtak ki, ami azt jelenti, hogy egyvalaki általában több igazolást is kikér. Több külföldi munkahelyre, vagy többször jelentkezik. Hozzátette: az adatok enyhe emelkedéséből messzemenő következtetéseket egyelőre nem szabad levonni, az év második fele inkább lehet mérvadó ebből a szempontból. Hangsúlyozta azt is, hogy az adatok csak a hatósági bizonyítványt kérők számát mutatják, nem azt, hogy közülük valójában hányan hagyták el az országot. Ilyen felmérés ugyanis jelenleg nem létezik.
A Nemzeti Erődforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága közleménye szerint a növekedés az egy százalékot sem éri el. A kikért hatósági bizonyítványok száma csak a migrációs szándék mérésére alkalmas. Nem tudni ugyanis, hogy a dokumentumokat valójában hányan használták fel a külföldi munkavállaláshoz. A tárca egy korábban készült elemzése ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy ma Magyarországon az egészségügyi ellátórendszerből több mint háromezer orvos hiányzik.
Az orvosok és a fogorvosok elvándorlása az utóbbi években – de különösen hazánk EU-s csatlakozása óta – jelentősen nőtt. A tavalyi év külön említést érdemel, akkor ugyanis ugrásszerű volt az emelkedés. 2007-ben a külföldi munkavállaláshoz igazolást kérők száma 695 volt, míg 2008-ban 803, 2009-ben 887, 2010-ben pedig 1111 – olvasható a tárca tájékoztatójában.
A migrációt erősíti, hogy az utóbbi időben a világ szinte valamennyi fejlett országában hiány van jól képzett egészségügyi dolgozóból, s a nyugat-európai államokban a szakorvosjelöltek, azaz a rezidensek a hazai béreknek a 8-10-szeresét, míg a szakorvosok akár a 15-20-szorosát is megkereshetik.
A helyzetet rontja, hogy bár közel sem kizárólag, de többségében a fiatal korosztály hagyja el az országot külföldi munkavállalás miatt, ezzel az egészségügyi dolgozói kar átlagéletkora tovább nő, az itthonmaradókra pedig egyre nagyobb teher hárul. Emiatt már fennakadás mutatkozik a képzésben is, a tapasztalt kollégáknak ugyanis nem marad idejük foglalkozni a fiatalokkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.