Ötvenéves bűntényt derítettek fel

Ötvennégy évvel ezelőtt elkövetett bűncselekményt derített fel az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), s vádat emelt Jack Daniel McCullough ellen. A ma 71 éves férfi alibijét egykori, fel nem használt vonatjegye döntötte meg. Kiderült: a korábbi gyanúnak megfelelően vélhetőleg mégis ő gyilkolta meg 1957-ben a hétéves Maria Ridulphot Sycamore-ban.

MN-összeállítás
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vádat emelt pénteken az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda Jack Daniel McCullough ellen. Az FBI szerint a nyugdíjas rendőr rabolta el és gyilkolta meg 1957-ben a hétéves Maria Ridulphot – jelentette az AP. Előkerült ugyanis egy fel nem használt vonatjegy, amely megdöntötte a férfi egykor biztosnak vélt alibijét. Maria 1957. december 3-án tűnt el a Chicagóhoz közeli Sycamore-ból; barátnője, az akkor nyolcéves Kathy Chapman látta a tettest: egy „Johnny” nevezetű fiatalembert, akivel Maria elment a játszótérről, mialatt ő hazaugrott a kesztyűjéért. A férfi a parkban környékezte meg a két lányt azzal, hogy szeretne velük játszani, „babázni és lovacskázni”.
A gyermek eltűnésének ügye óriási port vert fel; körülbelül ezer rendőr és ugyanennyi civil kereste a kislányt, J. Edgar Hoover akkori FBI-igazgató és Dwight D. Eisenhower elnök napi jelentést kért a nyomozás fejleményeiről. Öt hónapig tartó kutatás nyomán 1958. április 26-án gombászók találták meg a kicsi földi maradványait az erdőben, körülbelül száz mérföldre Sycamore-tól. A rendőrség már korábban eljutott a feltételezett gyilkosig, s ki is hallgatták a Ridulphéktól két háztömbnyire lakó Jack Daniel McCullough-t, akire ráillett a Kathy Chapman által adott személyleírás. McCulloughnak azonban alibije volt: azt mondta, a gyilkosság napján Rockfordból vonaton utazott Chicagóba, ahol egy nővel találkozott. Az ismét meghallgatott Kathy Chapman most azt állította, a rendőrség akkoriban nem mutatta meg neki McCullough fotóját, és nem is szembesítette a férfival. Tavaly szeptemberben viszont már mutattak neki egy képet, amin McCullough tizenévesként látható. Felismerte benne azt a bizonyos „Johnnyt”, aki a végzetes napon megkörnyékezte őt és barátnőjét.
A nyomok idővel kihűltek, ráadásul a férfi – akit a gyilkosság idején még John Tessiernek hívtak – nevet váltott, és beállt a katonasághoz. Néhány évvel ezelőtt a rendőrség újabb információk birtokába jutott, amelyek McCullough-hoz vezettek. Alibijét egykori barátnője döntötte meg, akit a rendőrök megkértek régi személyes holmijai átvizsgálására – jelentette a The Seattle Times bírósági dokumentumokra hivatkozva. A nő megtalálta a férfi egykori vonatjegyét, felhasználatlanul. A nyomozók azt is megállapították, hogy a férfi állítólagos telefonhívása Chicagóból a lány eltűnésének napján valójában a sycamore-i házából érkezett.
A ma 71 éves Jack Daniel McCullough-t Seattle-ben tartják fogva, óvadékát hárommillió dollárban határozták meg. Miután vádat emeltek ellene, ismeretlen okból kórházba kellett szállítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.