Patinás konyhatitkok

KÉPERNYŐ

Hegyi Zoltán
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gasztronómiával foglalkozó televízió-műsorból lassan több van már, mint krokodilból a tematikus csatornákon, és ez így helyes. A színvonal változó, de a szándék többnyire nemes. Nem mondhatjuk tehát, hogy nincs médiatámogatás azokban az években, amelyek a remények szerint úgy tálaltatnak majd a jövő szakácsművészeti munkáiban, mint a kilábalás ideje.
Az m1 Legendás konyhák című sorozata például azt teszi, amit a címében vállalt: híres műhelyeket mutat be. A legutóbbi rész a Gundelről szólt, így aztán Radványi Dorottya műsorvezető és vendégei, dr. Sári Zsolt gasztronómus, Csapody Balázs, a Kistücsök vezetője és Balázs Tamás, a Károlyi étterem séfje letelepedtek a helyszínen egy kis cseverészésre. Több tényleg nem nagyon lett belőle, de ez a kurta műsoridő számlájára írható; Gundel rendkívül színes és a gasztronómián jócskán túlmutató története megérne egy teljes szériát. Az adás címe már eleve felcsigázta a képzeletet: Gundel az Gundel, de ki az a Bálóné? Nos, ezt is megtudtuk. Bálóné a múlt századelő vendéglős nagyasszonya volt, Szegeden vitt vendéglőt, a helyieken kívül gyakran megfordult nála a pesti művészvilág krémje is. Aztán Mikszáth Kálmán addig csábítgatta, míg felbútorozott a fővárosba, de hozta magával a szegedi hangulatot is. Az ízekkel együtt, ugyanis az alapanyagok nagy részét Szegedről hozatta. Szezonális étlappal dolgozott, plusz két-három állandó étellel, amiért odajártak. Az alapok megvolnának hát, csak le kell ásni értük, sokkal nagyobb fakszni most sem kellene ahhoz, hogy tömegesen jelenjenek meg jó éttermek szerte az országban. A nagyobb baj az, hogy a mai magyar művészek többsége egy levest sem engedhet meg magának egy vendéglőben.
A beszélgetésben további legendás nevek is felmerültek Vampeticstől Ilkovicsig, archívok és bejátszók idézték fel a daliás időket, és természetesen készült néhány adag az ikonikus Gundel-palacsintából is. Amelyről egyébként Gundel Imre, a nagy Károly legkisebb fia a következőket írja Gasztronómiáról és Gundelekről (Mezőgazdasági Kiadó, 1987) című könyvében: ha a Gundel-palacsinta tölteléke egysíkú, és éppoly lágy, mint maga a palacsinta, a mártással együtt az egész amolyan nyámnyám bébiétel benyomását kelti, ezért nem szabad a diót túl finomra darálni, ezért kell bele a mazsola és a hajszálvékonyra vágott, cukrozott narancshéj, ezért kell a már megtöltött palacsintákat közvetlenül tálalás előtt kevés, forró vajban ropogósra sütni, és a mártást csak az utolsó másodpercben ráönteni.
Na ez az. A tányért meg felesleges felgyújtani, bár a turistáknak biztos tetszik. Szinte még véget sem ér a műsor, és jön a hír, 86 éves korában meghalt George Lang, azaz Láng György, aki a kilencvenes évek elején segített új életre kelteni a Gundelt. A Deutsch György néven Székesfehérváron született gasztronómus New Yorkban lett világhírű, ahová néhány dollárral a zsebében, hegedűművészi ambíciókat dédelgetve érkezett 1946-ban, miután egy koporsóban kicsempészték Magyarországról. Alapítója volt a Four Seasons étteremnek, és ő irányította egy időben a Hotel des Artistes-t is. Brillat-Savarin írja: a gasztronómia az emberi táplálkozással kapcsolatos értelmes ismeretek összessége. Láng György mindezeknek birtokában volt.
(Legendás konyhák, m1, július 7. 15.30)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.