Pusztul Rákosi bunkere

Hatvan éve, a hidegháború korszakában épült az a bunkerrendszer, amely Rákosi Mátyás és a többi pártvezető túlélését szolgálta volna. A belváros alatti teremlabirintus lehangoló állapotban van, a betonjáratokat eszi az enyészet, s turisztikai vagy egyéb hasznosítása helyett egy kommunikációs cég bérli bagóért, nem tudni, milyen céllal.

Velkei Tamás
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Évtizedek óta cudar állapotban várja sorsa jobbra fordulását a Budapest belvárosa alatt kanyargó, a hidegháború idején elkészült bunker. Eközben Gödöllőn már 2010-ben átadták a – Horthy Miklós kormányzó által soha nem használt – második világháború alatt épült légoltalmi bunkert, amelyet korhűen helyreállítottak és látogathatóvá tettek. A hatalmas fővárosi létesítményt több vállalkozó is kibérelte volna, a BKV kezelésében álló járatrendszert azonban a közlekedési cég 2008 augusztusában húsz évre bérbe adta a Nokia Siemens Networks Trafficom Kft.-nek havi százezer forint plusz áfáért. (Ehhez jöhetne pluszban valamennyi, ha a cég hasznosítaná a létesítményt.) A bérlő a helyiséget távközlési berendezések elhelyezésére vette bérbe, amit a szerződés szerint köteles saját költségére megvalósítani, valamint a bérlemény karbantartásáról gondoskodni, a meghibásodásokat kijavítani – állagmegóvás kártérítési kötelezettséggel.
Szerettük volna megkérdezni a kft.-t, de a Nokiánál úgy tájékoztatták lapunkat, hogy bizonytalan ideig nincs sajtóosztálya a cégnek; a Siemens sajtószóvivője, Gergely Csaba pedig kijelentette: a cég régen kiszállt a trafficomos üzletből. Utóbbi cég vezetőit sem sikerült elérnünk, noha számtalanszor kerestük őket.
A BKV-val kötött szerződésben egyébként szerepel egy kitétel, amely szerint a kontraktus megszüntethető, ha a bunkerlabirintust az állam saját céljaira hasznosítaná. Talán ez volna a legideálisabb megoldás, lévén a negyvenkilenc méterrel a felszín alatt, a Kossuth téri metrómegállótól a Deák tér irányában fél kilométernyi gyalogútra található létesítmény igazi kuriózum. Vészkijáratai, illetve alternatív, őrzött lejáratai a Szabadság téren és a Zoltán utcában találhatók. A Zoltán utcai rezidenciáján pihente ki ugyanis Rákosi elvtárs az ország irányításával járó fáradalmakat. Meglepő, de a népvezér és társai sohasem jártak az építményben.
Két szinttel a metró alagútja alá egy csigalépcső vezet a csak F4-ként emlegetett, a Magyar Dolgozók Pártja KB-tagjai számára épült, 2200 személy befogadására alkalmas, csaknem négyezer négyzetméter alapterületű, atombiztos bunkerbe. A járatrendszert annak idején hármas fokozatú osztályba sorolták, vagyis védőképessége akkoriban a legjobbnak számított.
A bunker építéséhez a kommunista hatalom megerősödésével, a hidegháború kezdetén fogtak hozzá. A Szovjetunióban készült öntöttvas tübbingeket (félgyűrű alakú, alagútfalazó elem) 1951-ben bányászok építették, akiket vidékről szállítottak lefüggönyözött buszokban a fővárosba. Úgy hitték, metrót építenek.
Milliárdokra lenne szükség ahhoz, hogy a kor követelményei szerint helyreállítsák a szűk, alacsony folyosókat, amelyek menynyezetéről több helyen is rozsdás vas alkatrészek lógnak. A hatalmas labirintus egyik termében elhanyagolt illemhelyek sorakoznak, és a hangárszerű helyiség teljes hoszszában tűzoltótömlő tekereg, mert a bunker folyamatosan beázik.
A többemeletes bunker alsó szintjén a különböző termek más-más állapotúak, közös jellemzőjük, hogy elhanyagoltak, egyikben téglahalom, egy másikban földre dőlt vasajtók hevernek. Géptermében is megállt az idő: még állnak az óriási ventilátorok; négyezer köbméteres kapacitású levegőszűrő – ami a radioaktív port is kiszűrte volna, legalábbis egy ideig biztosan –, mellette víztartályok és aggregátor biztosították az ivóvizet és az elektromos áramot.
A BKV gyorsvasút-igazgatósága 1981-ben kapta meg a területet a polgári védelemtől, azóta a létesítményt hetente ellenőrzik a közlekedési vállalat munkatársai, de csak a víz folyamatos szivattyúzására futja erejükből. Pedig számtalan vállalkozó látott ötletet a területben, volt, aki borbemutatókat tartott volna a bunkerben, más diszkót, de felvetődött a gombatenyésztés ötlete is. Egyik tervből sem lett semmi, a tűzoltóság ugyanis mindig megvétózta az ötleteket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.