Szinte minden kaposvári hallgató azonnal munkát talál

A Kaposvári Egyetem hallgatóinak 92 százaléka a diploma megszerzését követő három hónapon belül munkát talált – derül ki az intézmény diplomáspálya-követő felméréséből. A somogyi intézményben évről évre nő a jelentkezők száma, idén több új képzés is indul. Kaposváron szinte minden hallgató kollégiumhoz jut, aki szeretne, a házaspároknak külön szoba jár.

MN
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenegymilliárd forintot költöttek az elmúlt években a Kaposvári Egyetem infrastruktúrájának fejlesztésére, aminek köszönhetően a somogyi intézmény az egyik legszebb, legjobban felszerelt hazai felsőoktatási intézmény. Ez az ország legzöldebb egyeteme: az épületkomplexum Kaposvár szélén egy hatalmas, fákkal, bokrokkal tarkított területen fekszik, gyönyörű környezetben, a Deseda-tóhoz közel. Az egyetemnek jelenleg három működő kollégiuma van mintegy 870 férőhellyel, ami azt jelenti, hogy szinte minden olyan hallgató be tud kerülni ide, aki szeretne. A hallgatók így az albérleti díj töredékéért jutnak szálláshoz, ráadásul modern, minden igényt kielégítő körülmények között lakhatnak, legtöbbjüknek pedig még buszra sem kell szállnia ahhoz, hogy eljusson az óráira.
Az egyetem legnagyobb, 350 férőhelyes kollégiuma új építésű, rendkívül modern. A kétágyas szobákban televízió, internetcsatlakozás és zuhanyozó is van. A kollégiumban szauna, konditerem szolgálja a hallgatók kényelmét. A kollégium a campus területén található, a hallgató így a szállásról percek alatt odaérhet az előadásra. A campustól néhány percnyi sétára fekszik a felújított, 300 fős Csukás-kollégium, ahol szintén kétágyas, televíziós szobák szolgálják az itt tanulók kényelmét, a jobb felkészülést pedig a számítógépterem biztosítja. A harmadik, a Kaffka-kollégium az egyetemtől kicsit távolabb helyezkedik el, a városközpontban, ez az épület a nyüzsgést kedvelő fiataloknak ideális. A 220 férőhelyes Kaffka részben felújított, szobái 3 ágyasak. A kollégiumok havidíja körülbelül 11-16 ezer forint körül mozog, jóval olcsóbb, mint bármilyen más lakhatási forma. A kollégiumok nemcsak hallgató-, de családbarátok is: amennyiben a hallgatók házastársak, külön kollégiumi szobát biztosítanak nekik. A intézményben a sportéletre is nagy hangsúlyt fektetnek: az egyetemnek saját sportcsarnoka és lovardája van, amit térítésmentesen használhatnak a hallgatók, az élsportoló fiatalokat pedig kiemelten támogatják. A campus területén található az országos hírű egészségügyi centrum is, ahol vészhelyzet esetén bármelyik hallgató azonnali ellátásban részesülhet.
Szávai Ferenc, az intézmény rektora szerint az egyetem gazdálkodását mára sikerült stabilizálni, amiben nagy szerepet játszanak az infrastruktúra- és oktatásfejlesztő, még ma is futó pályázatok. Az intézmény TIOP pályázaton hárommilliárd forintot nyert el az agár-élelmiszeripari képzési terület fejlesztésére, ezt jórészt építkezésekre fordították. Szintén TIOP pályázaton nyertek 440 millió forintot eszközfejlesztésre. Emellett több olyan pályázatuk győzött, melyek évente átlagosan 150-200 millió forintot hoznak a konyhára, főként az agrár-és élelmiszer-tudomány területén. Az elnyert pályázati pénzek harmadik csoportját a kutatás-utánpótlásra fordítható 200 millió forint jelenti, amelynek lényege, hogy az intézmény nemzetközi kiválóságokat vonjon be a leendő kutatók képzésébe.
Nemcsak az egyetem infrastruktúrája vonzó, de a képzés színvonala is kimagasló, amit jól mutatnak az egyetem hallgatóinak legfrissebb elhelyezkedési adatai. – A diplomáspályakövető rendszer adatai szerint a Kaposvári Egyetem hallgatóinak 92 százaléka a diploma megszerzését követő kilencven napon belül el tud helyezkedni. Ez országos viszonylatban is kiemelkedő – jelentette ki Szávai.
Az egyetemen jelenleg négy karon (Állattudományi, Gazdaságtudományi, Pedagógiai és Művészeti) folyik nappali és levelező képzés. Kovács Zoltán oktatási rektorhelyettes szerint a jelentkezők száma évről évre nő, idén is 4 százalékkal többen jelentkeztek ide, mint egy évvel korábban. A nagyszerű infrastruktúra azonban a mostaninál is több hallgatót elbírna, ezért az intézmény célja a létszám további növelése, a kapacitások teljes kihasználása. Az egyetem vidéken egyedülálló képzéseket is folytat: ilyen a színész-, a lovasedző- és a gyógypedagógus-képzés. Idén szeptemberben indul először a vizuális környezetkultúra tanári szak, a zártkerti vadgazda képzés, a nemzetközi tanulmányok szak, és több hittudományi képzés is a Szegedi Hittudományi Főiskolával együttműködve, ahogy újdonság a felnőttképzés keretében indított OKJ-s képzések, tanfolyamok megjelenése is. A színészképzés kimagasló népszerűségnek örvend, itt általában 20-25-szörös a túljelentkezés. A színészpalántáknak a kaposvári Csiky Gergely Színház nyújt gyakorlóhelyet, és sokuknak a diploma megszerzése után a somogyi színház lesz majd az első munkahelye is. Kimagasló népszerűségnek örvend a kommunikáció szak, a tanító- és az óvodapedagógus-képzés is. A rektorhelyettes szerint idén nagyjából hasonló ponthatárok várhatók, mint egy évvel korábban. A Kaposvári Egyetemnek kiemelkedő szerepe van a dél-dunántúli régióban mind a kultúra, mind a gazdaság szempontjából, hiszen ez az a felsőoktatási intézmény, ahol azokat a fiatalokat képezik, akik később a helyi értelmiség magvát adják. (x)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.