Tadics történelmi úton Szarajevóban

Történelmi látogatást tett tegnap Bosznia-Hercegovinába Borisz Tadics, hiszen ez volt az első szerb államfői vizit a számára amúgy nem ismeretlen városban. A szerb elnök egykori szülővárosában a teljes politikai elittel megbeszélést folytatott, amelyek során elsősorban az uniós integrációról és a háborús bűnösök kölcsönös kiadatásáról esett szó.

Balogh Roland
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beleborzongtam, mikor megtudtam, hogy Borisz Tadics látogatást tesz Szarajevóban; ez ugyanis egy olyan páratlan alkalom, amely az egész Nyugat-Balkánra nézve pozitív hatással lehet – kommentálta a szerb államfő tegnapi vizitjét Valentin Inzko. Az ENSZ boszniai különmegbízottja emellett úgy véli, Tadicsnak a javuló boszniai szerb kapcsolatokért tett erőfeszítéseit jobban meg kellene becsülni.
A francia gyártmányú Falcon kormánygépével érkező szerb elnököt elsőként Sven Alkalaj bosnyák külügyminiszter üdvözölte a bosnyák–horvát föderáció fővárosának repülőterén. Tadics ezt követően megbeszélést folytatott a rotációs rendszerben működő háromfős bosnyák államelnökség – Nebojsa Radmanovics, Bakir Izetbegovics és Zeljko Komsics – tagjaival, valamint a két entitás, a bosnyák–horvát föderáció, illetve a boszniai Szerb Köztársaság (RS) delegációival. Izetbegovics egyébként kifejezetten örült Tadics látogatásának, mint korábban kifejtette, különösen azért, mert Belgrádnak nem csak a szerb entitással kellene jó kapcsolatokat ápolnia. Érdekes ugyanakkor, hogy Ratko Mladics kiadatása óta az RS-politikusok nem néznek jó szemmel a szerb államfőre, első hivatalos szarajevói látogatását sem kommentálták. Őt tartják ugyanis az első számú felelősnek azért, hogy Belgrád kiszolgáltatta Hágának a volt boszniai szerb parancsnokot.
A tegnapi tárgyalások fókuszában két téma, a két ország uniós integrációjának kilátásai, és a háborús bűnösök kölcsönös kiadatása szerepelt. Így például Szerbiában őrizetbe vett, a horvátok és Bosznia által is kért Bozsidar Vucsurevics boszniai vezető kiadatása. Őt tartják felelősnek ugyanis a horvát Dubrovnik lövetéséért, illetve a boszniai háborúban elkövetett eseményeket is számon kérnék rajta. Szó esett ugyanakkor a szerbek által kért, az idén Bécsben letartóztatott, ám elengedett Jovan Divjak egykori boszniai helyettes parancsnok, valamint a tavaly Londonban elfogott, ám szintén elengedett, a szerbek és a bosnyákok által is kért Ejup Ganics ügyéről. Az egykori bosnyák államfő állítólag 1992-ben részt vett az egykori jugoszláv néphadsereg negyven katonájának meggyilkolásában. A találkozó után Nebojsa Radmanovics szorgalmazta, hogy Brüsszel tegyen többet a Nyugat-Balkán integrációjáért. A gazdasági együttműködésről szólva Tadics megjegyezte, történt előrehaladás az ügyben, ám még jobban el kellene mélyíteni a közös infrastrukturális fejlesztéseket, növelni a két ország közötti kereskedelmet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.