Tökéletesen időzített hazatérés

R Ö P L A B D A<br /><br />Csütörtök óta Demeter György a röplabda honi zászlóshajójának tekinthető kaposvári férficsapat vezetőedzője, sőt, több is annál, szakmai igazgatóként az egész utánpótlásért felel. A női válogatott Euroliga-szereplése mellett az ő hazatérése és kinevezése is csalhatatlan jele annak, hogy kedvező változás indult meg a sportágban. Demeter nem kér és nem is ígér sokat; dolgozni akar, hogy visszaadhasson valamit a magyar röplabdának abból, amit az évek során kapott.

2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint kétszázszoros válogatott, korábbi szövetségi kapitány; játékosként és edzőként is veretes pálya áll ön mögött, a neve mégsem külön szócikk a Wikipédiában. Pedig kis túlzással, aki a mai világban az interneten nem elérhető, az nem is létezik. Mi az oka a mulasztásnak?
– Semmi rendkívüli. Én magam nem láttam szükségét, hogy ily módon népszerűsítsem magam, s ezek szerint más sem vette hozzá a fáradságot. De megnyugtatom, a Facebookon, igaz, inkább a szűk baráti társaság kedvéért, szerepelek, s a sportági lexikonokban nem ismeretlen a nevem.
– Az sem igazából a korunkra jellemző, ahogy a hazatérését indokolta. A régi céhes világból vett hasonlattal át szeretné adni a tudását. Miért éppen az idén jutott erre az elhatározásra?
– Már évek óta érlelődött bennem a gondolat, hogy végre haza kellene jönnöm. Ám egyrészt rendre visszautasíthatatlan ajánlatot kaptam, legutóbb például a Bajnokok Ligájában szereplő Fenerbahce edzője voltam, másrészt úgy képzeltem a hazatérésemet, hogy mielőtt belevágok a munkába, szükségem van hosszabb pihenőre. Az élet úgy rendezte, hogy ebben az évben jött el ennek az ideje. Februárban a klubom megvált tőlem, így az elmúlt hónapokban kipihenhettem magam.
– Illetve még egy feltételnek kellett teljesülnie: üresedjen meg a kaposvári kispad. Nem terhes örökség korábbi játékosától, a világklasszis Kántor Sándortól átvenni a csapat irányítását?
– Mielőtt bárki arra gondolna, véletlenül sem fúrtam meg Kántor Sándort. Akivel egyébként nem baráti, de nem is ellenséges, normális, átlagos a viszonyom. Elsősorban az utánpótlás területén szerettem volna dolgozni, ám a klub nehéz anyagi helyzetbe került, s beláttam, hogy az első csapatnál is szükség van a munkámra. Az eredeti célt azonban nem tévesztem szem elől, az akadémiai rendszer kiépítésével, alapvetően helyi fiatalokra építve szeretnénk újjáépíteni a klubot. Így tehát elsősorban nem klasszikus vezetőedzői feladatom lesz – taktika kidolgozása és begyakorlása, formaidőzítés –, hanem a képzésre fektetem a hangsúlyt.
– Szoknunk kell még, hogy valakiből Törökországból hazatérve lesz neves mester. Mit tudnak a törökök, amit mi nem?
– Amikor 1986-ban, még játékosként Ankarába a Ziraat Bankasihoz szerződtem, a magyar röplabda lényegesen magasabb színvonalon állt a töröknél. Tizenhét évvel később, 2003-ban, amikor edzőként visszatértem, már más volt a helyzet. Nincs török csoda. Ott felismerték, mekkora lehetőség rejlik a professzionális alapokon működő csapatsportágakban, megteremtették a működés feltételeit és kiépítették a rendszert. S nemcsak röplabdában, hanem labdarúgásban, kosárlabdában és immár kézilabdában is.
– Miközben nálunk hanyatlott a sportág. Miért?
– Nem szeretnék a kelleténél okosabbnak mutatkozni, hiszen az elmúlt hét évben nem dolgoztam Magyarországon. Legfeljebb anynyit jegyezhetek meg, hogy amikor én voltam a szövetségi kapitány, a férfiválogatott még az európai középmezőnyhöz tartozott, rendszeresen versenyben voltunk azért, hogy kijussunk az Európa-bajnokságra, ami utoljára 2001-ben sikerült. Kiváló csapatunk volt többek között Kántor Sándorral, Mészáros Dömötörrel, Koch Róberttel és Veres Péterrel. Ám hiányzott a megfelelő menedzselés, nem tudtunk például benevezni az Euroligába, ami az előrelépés szempontjából rendkívül fontos lett volna.
– A hölgyek ebben az évben élvezik ezt a támogatást. A férfi szakágban dolgozó edzőként irigykedik rájuk?
– Véletlenül sem. Bízom benne, hogy előbb-utóbb a férfiak is kiérdemlik ezt a lehetőséget. Valahol el kellett kezdeni a sportág fejlesztését, tulajdonképpen érthető, hogy a hölgyekre esett a választás. Ennél fontosabb kérdés, hogy a röplabda kerüljön be, pontosabban vissza az úgynevezett látványsportágak közé, s részesülhessen a társasági adókedvezményből.
– Két-három éven belül milyen eredményekkel lenne elégedett Kaposvárott?
– Az előttünk álló év mindenképpen átmeneti. Az anyagi nehézségek miatt nem nevezünk a Közép-európai Ligába, ám minél hamarabb, reményeim szerint már jövőre vissza kell kerülni a nemzetközi vérkeringésbe, s ott bejutni a legjobb négy közé, miként az a múltban már nem is egyszer sikerült.
– Ha már itthon dolgozik, nem szeretne ismét szövetségi kapitány lenni?
– A válogatottnak van kinevezett kapitánya, ezért a kérdés pillanatnyilag nem aktuális.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.