Történelmi együttműködés Kínával

Történelmi; minden érintett fél ezt a jelzőt használta Ven Csia-pao kínai miniszterelnök szombaton véget ért magyarországi látogatására, amely során a két fél korábban soha nem látott szintű együttműködésről megállapodások egész sorát kötötte meg. Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott: – Ez a kezdet, a nagy dolgok most következnek.

Munkatársainktól
2011. 07. 06. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami a legfontosabb, hogy a látogatás sokat segített Magyarország pénzügyi stabilitása szempontjából: a kínai fél jelentős értékű magyar államkötvényt vásárol, és hitelt nyújt hazánknak. Mindez akkor is nagy segítség a gazdasági átalakuláshoz, ha az utóbbi időben a csőd széléről visszatáncolt ország már ismét képes magát a piacokról finanszírozni. Orbán Viktor szerint mindezzel az ország finanszírozásának bizonytalansága középtávon eltűnni látszik. A miniszterelnököt vendége, Ven Csia-pao kínai látogatásra invitálta.
Összesen tizenkét megállapodás született a légi, a vasúti és a folyami közlekedés fejlesztéséről, továbbá a befektetésösztönzésről, a kulturális együttműködésről és kulturális központok kölcsönös létesítéséről, informatikai, vegyipari, elektronikai beruházásokról.
Nagy-Britanniát és Németországot is érintő európai látogatása első állomásáról, Budapestről egész Európának is üzent a kínai kormányfő, amelynek lényege az volt, hogy Kína hosszú távon is jelen kíván maradni befektetőként az európai adósságpiacon, és következetesen támogatni fogják az eurót.
A szocialista piacgazdaságot követő Kína az utóbbi években az egész világ elismerését kiváltó gazdasági eredményeket produkált. Attraktív fejlődése nyomán a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező nagyhatalommá nőtte ki magát, vállalatai ezermilliárd dollárnyi tőkét helyeztek ki külföldön, s immár az aranypiacon is az élre tör. Mindez korántsem csak az olcsó helyi munkaerőnek tudható be: sikereihez hozzájárult az ötéves terv kiszámíthatósága, a gazdaságot támogató monetáris politika, a fejlesztendő ágazatok kijelölése, valamint a központilag tervezett munkahelyteremtés. Mindezt kiegészíti a külföldi tőkebeáramlás megregulázása és a stratégiai szektorok állami tulajdonának megőrzése. A kínai siker azonban nem felhőtlen és sok ellentmondást is hordoz.

Továbbiak a 4., az 5. és a 13., vezércikk a 7. oldalon

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.