Új melegrekordokat hozott a hét vége

Egymás után dőltek meg a hét végén a korábbi melegrekordok. A napok óta tartó kánikula miatt körülbelül húsz százalékkal többször riasztották a mentőket, s jó néhány tűzesetről is beszámolt a katasztrófavédelem. Drámai esemény azonban nem történt, ami nagyban köszönhető annak, hogy a rekkenő hőség éppen a hét végén érte hazánkat.

Nagy Áron
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sorra dőltek meg a meteorológiai rekordok a kánikulában telt hétvégen. Túrkevén mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 39,1 Celsius-fokot, ezzel megdőlt a korábbi szegedi, 1927-es, 37,5 fokos napi országos rekord. Budapesten pedig az előző, 2002-es, 36,2 fokos hőmérsékleti napi maximumnál is melegebbet, 38,4 Celsius-fokot észleltek a meteorológusok. Hajnalban Pécs-Árpádtetőn 24,4 fokot mutatott a hőmérő, ami szintén új napi rekord az 1940-es, ugyancsak pécsi 24 fokhoz képest. A fővárosban ugyanekkor 23,9 fokot mutatott a hőmérő, ami szintén páratlan. A hőmérsékleti csúcsok közül többet már a szombati időjárás felülírt. Pécsen mérték az új napi országos maximumrekordot, 37,9 fokot. Eközben az UV-B-sugárzás néhány helyen megközelítette az extrémnek számító 8-as értéket, és az előrejelzés szerint ma ennél is erősebb lehet. Ekkora sugárzás mellett már 15 perc alatt le lehet égni a napon, ezért nagyon fontos az elővigyázatosság – jelezte az Országos Meteorológiai Szolgálat a honlapján.
A nagy hőségre és szárazságra tekintettel országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt jelenti, hogy az erdőkben, azok kétszáz méteres környezetében, a vasút és a közutak mentén tilos tüzet gyújtani – mondta lapunknak az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője. Hajdu Márton ugyanakkor közölte azt is, hogy a tűzoltóknak több helyen akadt dolguk a hét végén. Pénteken a Hajdú-Bihar megyei Vekerd külterületén kétszáz hektáron foltokban égett az avar, a tarló. Szombaton Baranyában kellett oltani, ott legalább negyven hektárt perzselt fel a tűz. Tegnap pedig a Csongrád megyei Kübekháza és Szőreg között szintén negyven hektáron állt lángokban a búza. A tűz terjedését megfékezték, de az oltás még lapzártakor is tartott – tudtuk meg a helyettes szóvivőtől. A katasztrófa- és polgári védelem egyébként azzal is igyekszik segíteni a hőségtől szenvedőkön, hogy megyei, illetve fővárosi szerveik honlapján közli, hol találhatók klimatizált közintézmények. A lista csupán tájékoztató jellegű. Nem arról van tehát szó, hogy a hatóságok kijelölték az adott helyeket valamiféle menedékké – tudtuk meg Hajdu Mártontól.
Ötödével nőtt a mentőkhöz beérkező riasztások száma a hőségriadó idején – összegezte lapunknak hét végi tapasztalatait Győrfi Pál. Az Országos Mentőszolgálat szóvivője szerint leggyakrabban ájulásos rosszullétek miatt fordultak hozzájuk, ám drámai események nem történtek. A legtöbben már attól rendbe jöttek, hogy árnyékba fektették őket, s vizet adtak nekik – fűzte hozzá Győrfi Pál, aki szerint sokkal rosszabb lett volna a helyzet, ha a kánikula nem a hét végére esik. Ilyenkor ugyanis az embereknek több a lehetőségük arra, hogy árnyékba meneküljenek, vagy átvészelhetik a hőséget otthonukban. A mentőszolgálat szóvivője egyúttal figyelmeztette az autózókat, hogy a rekkenő hőségben lassabb a reakcióidő, ez pedig balesetveszélyt jelent. Egészségügyi szempontból is fontos vízosztást kezdett a hét végén a Fővárosi Vízművek. Lévai Zsuzsanna, a vállalat szóvivője elmondta, a Deák téren működtetnek vízosztó pontot, ott egy-egy pohár vizet kaphatnak az arra járók, míg a város több forgalmas csomópontján félliteres zacskózott vizet osztanak. A hét végén egyébként hozzávetőleg harminc százalékkal nőtt a budapestiek vízfogyasztása, az igényeket azonban problémamentesen ki tudja szolgálni a vízművek – közölte a szóvivő az MTI-vel.
Országszerte megteltek a strandok és a vízpartok a hét végén. A siófoki nagy strandon szombaton és vasárnap együttesen huszonötezren sütkéreztek, a legforgalmasabb balatoni üdülőhely többi fürdőhelyére pedig csaknem százezren menekültek. Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandját péntek délutántól vasárnap estig huszonháromezren keresték fel, a keszthelyi városi és a Helikon strand pedig ugyanezen idő alatt huszonkétezer vendéget fogadott. Nem meglepő ezek után, hogy hatalmas forgalom volt a hét végén az M7-es autópályán. A helyzet komolyságát jelzi, hogy R. Szabó Ágnes, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője lapunknak azt mondta: az ideális az volna, ha ütemezni lehetne a Balatonra indulásokat, de ezt legfeljebb csak javasolhatja a rendőrség.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.