Új törvények sora

Számos gazdasági tárgyú törvénymódosításról szavaztak tegnap a parlamentben, s kis túlzással még az utolsó pillanatban is módosító indítványokat nyújtottak be a képviselők a tervezetekhez. Egyebek mellett megújult a csőd- és a közbeszerzési törvény, és lehetővé válik egy különleges cégforma alkalmazása.

Erdősi Csaba
2011. 07. 21. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mégsem vonják a kormány alá a Közbeszerzési Tanácsot – talán ez a legfontosabb megszavazott módosító indítvány, amellyel az utolsó pillanatban változott az új közbeszerzési törvény szövege. Az LMP frakcióvezetője, Schiffer András üdvözölte a változást, kifogásolta ugyanakkor, hogy a közbeszerzésben nyertes vállalkozások ajánlatait miért nem hozzák nyilvánosságra. A képviselő álláspontját osztotta a Jobbik szónoka is. A válaszoló Fónagy János államtitkár szerint ugyanakkor a vállalkozások számára hátrányos lenne, ha ajánlataikat nyilvánosságra hoznák, mert sértené az üzleti titkot. Az új törvény számos változást hoz a közbeszerzések terén. Ezek közül a legfontosabb, hogy az olcsóbb állam és a korrupció visszaszorítása érdekében ezentúl valamennyi eljárásnál lesz lehetőség a hirdetmény közzététele nélküli eljárás alkalmazására.
Változik a csődtörvény is. A fideszes Rogán Antal által benyújtott szabályozás lényege az, hogy kimondja: a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a csődeljárás vagy felszámolás alatt álló cégeket, amelyek adósságrendezéséhez kiemelt nemzetgazdasági vagy közérdek fűződik. Ettől azt várják, hogy ezen társaságok jogutód nélküli megszűnése gyorsabb és átláthatóbb legyen. A nemzetgazdasági szempontból kiemelt vállalkozások vagyonfelügyelőjének és felszámolójának a kormány csak az ilyen tevékenységi profillal rendelkező, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaságot jelölhet ki. Ezt a felszámolót nem kell bejegyezni a felszámolók névjegyzékébe, ugyanazok a tőkekövetelmények, vagyoni biztosítékok és szakmai követelmények érvényesek rá, mint a többi felszámolóra, intézkedései vagy esetleges mulasztásai ugyanúgy kifogással támadhatók meg a bíróság előtt, továbbá magánjogi kártérítési felelőssége is ugyanaz, mint a többi felszámolócégé.
A képviselők elé került a szabályozott ingatlanbefektetési társaságokról szóló törvény is. Mint arról hétfői lapszámunkban részletesen is beszámoltunk, a külföldön több helyen, így például Németországban és az Egyesült Államokban is létező modell szerint e cégformában nem kell társasági adót és helyi iparűzési adót fizetni, de a nyereség kilencven százalékát ki kell osztani a tulajdonosoknak. Az egyik oldalon elmaradó költségvetési bevételeket így a másik oldalon a tulajdonosok által befizetett adó egyenlíti ki. Ezeknek a társaságoknak nyílt részvénytársaság formában kell működniük, s tevékenységük ingatlanok fejlesztésére, hasznosítására és kereskedelmére terjedne ki. Az új cégformától azt várja a kormány, hogy életet leheljen az ingatlanpiacba, és egyúttal lökést adjon a régóta szenvedő hazai építőiparnak is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.