Változatos történetek Karlovy Varyban

Goran Bregovic díjat kapott Karlovy Varyban, a közönség pedig egy kanadai Oscar-jelölt mozit és az amerikai függetlenfilmet kedveli eddig a legjobban a szombatig tartó rangos mustra kínálatából. John Malkovich még csak ma érkezik a cseh fürdővárosba.

Kárpáti György
2011. 07. 16. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek óta megállás nélkül zajlik a mozgóképes dömping, hétfőn aztán zenével lazíthatott a közönség; Goran Bregovic az esős idő ellenére is hangulatos koncerttel ünnepelte, hogy Jiri Bartoskától megkapta a fesztivál elnökének díját. – Voltak olyan időszakok, amikor filmekben dolgoztam, de őszintén szólva nem tartom magam jó filmzeneszerzőnek. Manapság nincsenek is jó filmek, százszor is el kell menni moziba, mire az ember lát egy jó alkotást – fogalmazott erős önkritikával a Macska-jaj, az Arizonai álmodozók és A cigányok ideje népszerű zeneszerzője.
Szerencsére Karlovy Vary meszsze az átlag felett teljesít az idén is. Figyelemre méltó volt a tejtermelő olasz Parmalat cég összeomlását fikciós elemekkel feldolgozó The Jewel című mozi, valamint egy roma fiú Hamlet-története, a szlovák Martin Sulík Cigan című alkotása. A közönségszavazatok alapján jelenleg a kanadai Denis Villeneuve friss Oscar-jelölt alkotása, a Felperzselt föld és Martin Donovan versenyben szereplő, Collaborator című mozija a legnépszerűbb. Utóbbi egy kétszereplős kamaradráma, amelyben a direktor – David Morse mellett – a főszerepet is magára osztotta. Moralizáló történetében két középkorú szomszéd férfi sörözése furcsa túsztörténetté változik, amikor egyikük fegyvert ránt a kiérkező rendőrök láttán. Lars von Trier Táncos a sötétben című mozija utáni legjobb alakítását nyújtja a filmben Morse; kár, hogy Donovan a rendezés mellett nem tudott felnőni a kettős feladathoz, s játékával komolyan visszafogta az alkotást.
A fesztivál eddigi egyik legérdekesebb filmkísérlete azonban nem a versenyprogramban volt látható. A The Mill and the Cross című alkotás a németalföldi festő, Pieter Bruegel 1564-es festményének, a Krisztus megfeszítése elkészültének fiktív körülményeiről szól. A film lengyel rendezője, Lech Majewski igazi polihisztor, aki képzőművészeti, írói munkássága mellett alkalmanként filmeket is rendez. Szóban forgó alkotása is egy igazi képzőművészeti darab: a Kálvária néven is ismert festmény vizuálisan is beleivódik a történelmi közegbe, elmosva a határt festmény és mozgókép között, ami egészen különleges képi élményt eredményez.
Bár a fesztivál a hajrájához közeledik, a szombati zárógáláig még bőven akad film és esemény: ma érkezik a cseh fürdővárosba John Malkovich és a hétvégére várják John Turturrót is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.