Veszélyben a német hírszerzés központja?

Saját háza táján kényszerül nyomozni a német hírszerző szolgálat (BND). A hír, hogy nyomtalanul eltűnt a közvetlenül a kancellári hivatal felügyelete alatt álló szervezet Berlinben készülő új székházának több titkos építési terve, idegessé tette a főváros politikai köreit. Wolfgang Bosbach, a parlament belügyi bizottságának kereszténydemokrata elnöke különös jelentőséget tulajdonít annak, hogy a BND minden aktára ráüti a titkos pecsétet, de saját bizalmas iratait nem tudja  megőrizni.

Stefan Lázár
2011. 07. 22. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírszerző szolgálat történetében immár másodszor alakul ki különös helyzet a szervezet központjával kapcsolatosan. A mindeddig a München környéki Pullachban székelő BND-nek otthont adó épület építését 1936-ban kezdte meg Martin Bormann, a náci Németország későbbi birodalmi minisztere, hogy itt kapjon helyet a „vezér és kancellár” helyettesének a stábja. Ennek tagjai – az SS magas rangú tisztjei, közöttük az eutanáziatörvény kidolgozásában részt vevő SS-rajparancsnok, Walter Schultze professzor – 1938-ban foglalták el irodáikat, közvetlenül a Siegfried elnevezésű, három méter vastagságú falakkal körbevett bunkerlabirintus mellett, amelyet Adolf Hitler esetleges főhadiszállásának szántak. A világháború befejeztével a bunkert lezárták a nyilvánosság elől. A hajdani náci vezérek irodáit az amerikai megszállók a BND elődjének, az úgynevezett Gehlen-szervezetnek adták át. A szervezetet irányító volt Wehrmacht-vezérőrnagy, Reinhard Gehlen mint a keleti frontot felölelő hírszerzés főnöke érdemelte ki az amerikai parancsnokság bizalmát, tekintettel a kommunistaellenes harcban szerzett tapasztalataira. Hasonló meggondolásból az 1956-ban megalakult BND-ben számtalan volt SS- és Gestapo-alkalmazott kapott helyet.
Pullach ettől kezdve az NSZK legszigorúbban őrzött épülettömbjének számított. Átköltöztetésére az újraegyesített ország fővárosába a szövetségi kormány másfél milliárd eurót irányzott elő. Azt ugyan még nem sikerült kideríteni, hogy az eltűnt tervrajzok egyszerű bűnözők vagy külföldi titkosszolgálatok kezébe kerültek-e, de azokból állítólag igen fontos információkhoz lehet jutni: egyes helyiségek funkciója, falak vastagsága, vészkijáratok, biztonsági ajtók, riasztóberendezések elhelyezkedése. Az ARD közszolgálati rádió- és tv-állomás kormánykörökből szerzett értesülése szerint az összesen 260 ezer négyzetméter terület nagyságú építmény központi részét teljesen át kell rendezni, mert itt kapna helyet a BND két legjelentősebb részlege, a technikai és logisztikai központ. „Az ellopott dokumentumok minden rosszindulatú személy számára igen hasznosak” – hangoztatta a Zöldek politikusa, Hans-Christian Ströbele. A szocialista Wolfgang Neskovic a tervrajzok eltűnésében bizonyítékot lát a titkosszolgálat megbízhatatlanságára. A BND – első reakcióként – a közlekedési minisztérium ellenőrzése alatt dolgozó szövetségi építésügyi hivatalt teszi felelőssé, amely az épület tulajdonosa és a munkálatok megbízója. Ugyanakkor a szolgálat – a kancellári hivatal nyomására – vizsgálóbizottságot hozott létre, hogy felfedje, kiknek nyílt lehetősége arra, hogy a bizalmas iratok birtokába jussanak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.