Vesztettek az angliai telepesek

Angliában augusztus végéig el kell hagynia kilencven családnak Európa legnagyobb illegális telepét. Noha a Dale Farm érintett lakói belátják, nem sikerült megegyezniük a helyi önkormányzattal, továbbra is esküsznek rá, hogy csak harc árán adják fel az engedély nélkül beépített parcellákat.

Győr Ágnes
2011. 07. 17. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kézbesítették a hét elején a Dale Farm lakóinak az értesítést, amely szerint legkésőbb augusztus 31-én éjfélig el kell hagyniuk az otthonaikat – tudta meg lapunk tegnap Donna Veaseytől, az essexi rendőrség sajtómunkatársától. Miként korábban megírtuk, az angliai Basildon önkormányzata néhány hónapja döntött úgy, hogy felszámolja Európa legnagyobb illegális telepének egy részét. Lépésüket azzal indokolták, hogy a helyi családok közül többen a szomszédos Crays Hill menti zöldövezetben engedély nélkül építették fel otthonaikat.
A Dale Farmot az 1970-es években kezdték el benépesíteni romániai cigányok és a vándorcigányok életmódját követő írek (Travellers). Kezdetben engedéllyel telepedtek le az ide érkező utazók. Tíz évvel ezelőtt azonban az egyik ír család megvett és beépített egy, már a védett övezethez tartozó parcellát. Bár az önkormányzattal vívott évtizedes jogi csatát 2009-ben elvesztették az utazók, folytatták az illegális terjeszkedést és építkezést.
Jelenleg a helyi közösség felét, kilencven családot fenyeget a kilakoltatás. Noha az elmúlt hónapokban az önkormányzat megpróbált békés megegyezésre jutni az utazókkal, kudarccal végződtek a tárgyalások. Nem sikerült olyan telket találniuk, ahová áttelepülhetnének, a felkínált lakásokat pedig nem fogadták el az érintettek.
„Egy család vagyunk mindanynyian. Ez az utazók életstílusa. Nem lehet egymástól több mérföldre levő ingatlanokba kényszeríteni minket” – nyilatkozta lapunknak Margaret Sheridan, az egyik kilakoltatásra váró helybéli. Kifejtette, ő és férje megtehetik, hogy a gyerekeikkel együtt új otthon után néznek, a Dale Farm azonban tele van magatehetetlen idősekkel. – Úgy bánik velünk az önkormányzat, mintha állatok volnánk – mondta Sheridan párja. A férfi szerint, bár valószínűleg nem tudják megakadályozni a kilakoltatást, nem adják fel harc nélkül az érintett parcellákat.
Basildon önkormányzata nyolcmillió fontot (2,34 milliárd forint), azaz a teljes költségvetésének harmadát különítette el az akcióra. Időközben több emberi jogi szervezet is bejelentette, egy helyi tábor felállításával segít az utazóknak otthonaik megvédésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.