Vihart kavartak a Rijádnak szánt Leopárdok

Egy hatvanöt tonnás kolosszus terheli a német belpolitikát. Ilyen tömegű az az ezerötszáz lóerős motorral és százhúsz milliméteres ágyúval felszerelt harckocsi, amely a parlamenti ellenzék kemény kritikáját váltotta ki a kormánnyal szemben. A hírek szerint a Leopárd 2 nevet viselő tankból a német hadiipar több mint kétszáz darabot szándékozik szállítani Szaúd-Arábiának.

Stefan Lázár
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzéki szociáldemokraták törvénytelennek nevezik az üzletet egy 2000-ben hozott kormányhatározatra hivatkozva, miszerint Németország nem szállít hadfelszerelést válságterületekre. A témára a Der Spiegel hívta fel a figyelmet, miután olyan információk birtokába jutott, hogy a szövetségi biztonsági hivatal már engedélyezte a hárommilliárd euró értékű exportot. A grémiumban Angela Merkel mellett a kancellári hivatal vezetője, a külügyminiszter, a védelmi, a gazdasági és a fejlesztésügyi tárca vezetői foglalnak helyet, s tárgyalásaik titkosak.
Szaúd-Arábia harminc éve igyekszik a német hadiipar legsikeresebb exportkészítményének számító nehéz harci eszköz birtokába jutni. Rijád érdeklődésére első alkalommal 1983-ban az akkori kancellár, Helmut Kohl adott elutasító választ, figyelve Izrael erőteljes fenntartásaira. A zsidó állam óvott a befolyásos arab szomszéd katonai erejének növelésétől. Szaúd-Arábia egyébként a nemzetközi fegyverexport egyik legjelentősebb vásárlója, és kiemelt célország az Egyesült Államok, Oroszország és Németország számára. E konkurenciaharc hatására Berlin 2009-ben 168 millió eurónyi fegyverszállítást engedélyezett a szaúdi monarchia számára, anélkül, hogy e jóváhagyás a Leopárdokra is vonatkozott volna. A tankokat készítő vállalatok (Kraus-Maffei Wegmann, Rheinmetall) számtalan további beszállítócéget is foglalkoztatnak.
Berlin mostani engedékenysége mögött állítólag az iráni fenyegetettség áll és az az érv, hogy egy fegyveres konfliktus esetén Szaúd-Arábia csak a legmodernebb felszereléssel tudna helytállni Teheránnal szemben. Más vélemények szerint Izrael ma már olyan technológiával rendelkezik, hogy nem tartja magára nézve fenyegetőnek a német nehézpáncélosokat.
A Leopárd-exportot kritizálók elsődlegesen arra utalnak, hogy Rijád szimpatizál az arab diktátorokkal. Ennek bizonyítéka Bahrein, ahol a szaúdi hadsereg alakulatai verték le a reformokat követelő megmozdulásokat. A szocialista Baloldal párt szerint a közel-keleti régióban Szaúd-Arábia veszi a leginkább semmibe az emberi szabadságjogokat, csakhogy a nyugati fővárosokban – így Berlinben is – az olajforrásokban gazdag ország stabilitását helyezik előtérbe.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.