Virtuális gazdaság, valós nyereség

Lóránt Károly
2011. 07. 20. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szong Cse (Song Zhe), Kína EU-nagykövete szerint hazájának nincsenek hátsó szándékai a finanszírozási problémákkal küzdő uniós országok kockázatos államkötvényeinek felvásárlásával, mindössze az eurót szeretné támogatni. Mindezt a kínai uniós nagykövet azzal kapcsolatban jelentette ki, hogy egy gazdasági elemező megvádolta Kínát: a felvásárlások mögött hosszú távú stratégia, a politikai befolyás megszerzése áll.
Az európai adósságok felvásárlásának kérdése azután került ismét az érdeklődés középpontjába, hogy a Moody’s hitelminősítő intézet egyszerre négy fokozattal rontotta Portugália adóskockázati besorolását. Ronthatta volna természetesen a többiekét is, hiszen az unió déli és közép-európai országai és Írország az elmúlt évtizedben nagymértékben eladósodott a külföldnek, az euróban mért adósságállomány az évtizedben közel megkétszereződött, és a GDP-hez képest is jelentősen növekedett. Igaz, az unió gazdag tagállamainak külső adóssága is majdnem hasonló mértékben nőtt, a különbség azonban az, hogy ők egyben hitelezők is, és az egyenleg számukra pozitív.
A kérdés ezek után az, hogy mi az oka annak, hogy az egész Európai Unióban, sőt általában a világgazdaságban az elmúlt évtizedben a külföldnek való kitettség ugrásszerűen növekedett? A válasz a pénzügyi szektor deregulációja és a pénzmozgások liberalizációja. A kilencvenes évek elejétől beindult dereguláció és liberalizáció nyomán egy globális méretű virtuális gazdaság alakult ki, amely a pénzpiaci vagy akár árutőzsdei árfolyamok hullámzásából szerzi a reálgazdaságban (tehát a valóságos termelésben) elérhetőnél nagyságrendekkel nagyobb jövedelmét. Ennek a rendszernek érdeke, hogy az árfolyamok erőteljesen mozogjanak, akár lefelé is. Ez utóbbi kihasználását nevezik shortolásnak (rövidre eladásnak, áresésre való spekulációnak). A shortolás tipikusan igen nagy tőkeáttétellel történik, például úgy, hogy a spekuláns rövid időre kölcsönkér portugál államkötvényeket, azokat azonnal eladja, majd egy idő múlva sokkal kisebb áron visszavásárolja, visszaadja és kifizeti a kölcsönzési díjat. A kölcsönzési díj töredéke lehet az árfolyamkülönbségből származó nyereségnek.
Ha azonban az árfolyamokat pusztán a véletlenek befolyásolnák, nem lehetne biztos nyereségre szert tenni. A virtuális gazdaságban azonban hatalmas befektetési alapok működnek, amelyek befolyásolni tudják a piacokat, sőt a piaci árfolyamokat befolyásoló hitelminősítőket is. Tipikusan a shortolásra szakosodott alapok az úgynevezett hedge fundok (ilyen Soros György alapja is), amelyek összes vagyonát mintegy 2000 milliárd dollárra becsülik, ami nagyjából azonos Franciaország éves GDP-jével. Ha egy ilyen hedge fund a portugál kötvények árfolyamának csökkenésére fogadott, igen komoly nyereségre tehet szert a portugál adósságok leminősítésével, mert a leminősítéssel a kötvény árfolyama csökken. Ugyanakkor a kötvény hozama viszont jelentősen növekszik, amit a portugáloknak kell megfizetniük, amikor lejáró kötvényeik helyett újakat bocsátanak ki. Ez a virtuális gazdaság értéket nem termel, nyeresége az eladósodott országok kifosztásából származik. Nehéz nem arra gondolni, hogy a portugál adósság hirtelen leminősítése a virtuális gazdaság főszereplőinek öszszejátszása a reálgazdaságból való minél nagyobb jövedelem kipréselése érdekében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.