Zöldebb lesz Pécs központja

A pécsi önkormányzat a közelmúltban több fasort, növényegyüttest, vízfolyást is helyi védettség alá vett annak érdekében, hogy azokat megőrizzék az utókornak. A város ráadásul egy évtizedes problémát is megoldhat a Balokány-tó rendbetételével. Utóbbihoz az európai uniós Környezet és energia operatív programban kívánnak 150-200 millió forintos pályázati forrást szerezni.

Bóka Máté Ciprián
2011. 07. 15. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jó néhány zöld terület mellett egy hársfasort, két százéves vadgesztenyesort és vízfolyásokat is védettség alá vesznek a baranyai megyeszékhelyen – döntöttek Pécsett a még évekkel ezelőtt érkezett lakossági igényeket megvizsgálva. Az önkormányzat indokolása szerint erre azért volt szükség, mert ugyan tízévente felül kellene vizsgálni a védett területeket illető helyi kezelési rendeletet, ám ez az esedékes esztendőben, 2009-ben elmaradt. A szóban forgó területek közül kiemelhető a Lelovics-kert, valamint a Berghauer Tibor-féle növénygyűjtemény. Az 1900-as évek elején létrehozott – az utazásai során növényeket is gyűjtő bányamérnökről elnevezett – Lelovics-kertet néhány éve szépítették meg, a Berghauer Tibor pedagógus gyűjtőszenvedélyének is köszönhetően, hazánkban egyedülálló módon magánkezdeményezéssel létrejött botanikus kert pedig jelentős pozsgás- és kaktuszgyűjteménnyel is bír. A zöld területek védetté nyilvánítása mellett az önkormányzat egy több évtizedes problémát is kezelni szeretne: a most épülő Zsolnay negyed, valamint az új pécsi Kodály Központ tőszomszédságában található Balokány-liget sorsát évtizedek óta nem tudta megoldani a mindenkori városvezetés. A Balokány-tó mellé 1853-ban Engel Adolf építtetett fürdőt, Hamerli Antal 1939-ben Pécsről készített filmjében pedig már egy-két kocka erejéig szerepel a tó és a liget. Az ottani, műemléki védettségű épületekkel övezett strandot a nyolcvanas években zárták be, s az egykor rendkívül népszerű közfürdőt egy magáncégnek adta el az előző szocialista önkormányzat két családi ház áráért. Az új tulajdonosok ugyan wellnesshotel-építési tervekkel rukkoltak elő, ám ez az elképzelés azóta sem valósult meg.
A liget másik része azonban a város tulajdonában maradt, és részben a kulturális fővárosi program beruházásának köszönhetően megújul, de a terület másik része továbbra is gondoskodó kezekre vár.
Az utóbbi időben igen komoly civil erő sorakozott fel a Balokány-liget megmentése érdekében, de források nélkül a terület aligha mehet át jelentősebb változáson.
Ezért az önkormányzat az európai uniós Környezet és energia operatív program keretében kíván pályázati forrást szerezni, hogy 150-200 millió forintos beavatkozással javítsanak a Balokány-tó vízminőségén, miközben megoldható lenne a környező zöld terület helyreállítása és védelme is.
Ezzel ismét közkedvelt parkká válhat a liget, amelyet helyi védelem alá is helyeztek, mert ott kedvezők a környezeti adottságok a mocsári ciprus számára, amely ritkaságnak számít városi viszonylatban.
A Balokány-tó a pécsiek kedvelt kirándulóhelyén, az Égervölgyben található. A pécsiek az eliszaposodott tó kotrását is szeretnék megoldani. Ehhez már rendelkezésre állnak a szükséges források, így megindulhat a tó rehabilitációja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.