Dráguló élelmiszerek

Hírösszefoglaló
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szeptember elsejétől életbe lép a népegészségügyi, azaz a chipsadó, amely a cukrozott üdítőitalok árát öt, az energiaitalokét pedig kétszázötven forinttal emeli meg literenként – adta hírül tegnap a Hír TV.
A sós chipsek és az ételízesítők kilogrammonként 200 forinttal lesznek drágábbak csütörtöktől. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet a hírrel kapcsolatban, hogy a már boltokban lévő készletekre nem kell alkalmazni az új adót, a szeptember elseje után az üzletekbe szállított termékek esetében azonban igen. A szakember azt is kifejtette, eddig nem tapasztaltak felvásárlást ezekből a termékekből, viszont arra számítanak, hogy a rendelkezés életbelépését és az áremelkedést követően a forgalom visszaesik. Ismeretes, hogy az új adótól évi húszmilliárdos bevételre számít a kormány, amit az egészségügyi rendszer helyzetének javítására fordítanak majd.

Újabb éhséglázadások? A hihetetlen magasságokba emelkedő élelmiszerárak a globális politikai stabilitás kulcsfontosságú tényezőjévé és az „arab tavaszhoz” hasonló folyamatok elindítójává válhatnak – olvasható a Központi Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Intézetének (CSIS) elemzésében.
A Johanna Nesseth Tuttle vezető elemző tollából származó írás szerint az elkövetkező négy évtizedben várhatóan újabb kétmilliárddal emelkedik majd a bolygónkon élők száma, ezért fontos tisztában lenni azzal, hogy a tavaszi tunéziai zavargások – amelyek nyomán elindult az észak-afrikai diktatúrák összeomlása – részben az emelkedő élelmiszerárak miatt robbantak ki. – Vajon a jövőben az éhség együtt fog járni a bizonytalansággal? – teszi fel a kérdést a szerző.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.