Elhunyt Rátkay Endre festőművész

P. Szabó Ernő
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombaton, 83 éves korában meghalt Rátkay Endre festőművész, a kortárs képzőművészet kiemelkedő alakja. A „periférián” született, Pesterzsébeten, s ott is élt, egy kicsit távolabb, Soroksáron, ahol évtizedekkel ezelőtt, az Átlók csoport felbomlása után az egykori fertőtlenítő népfürdő töredezett falú épületében alakította ki műtermét. A perifériáról alkotva képzeletében a világ centrumát hozta létre ott, ahol művei megszülettek. Témájukat gyakran választotta a Biblia, a vallásfilozófia témaköréből, de megjelenik rajtuk az egész világtörténelem filozófiai irányzatokkal, világvallásokkal, bibliai történetekkel, mondákkal, legendákkal, asztrológiai jegyekkel, művészettörténeti utalásokkal. Elutasította mind a diktatúra, mind a divatok ízlésterrorját, úgy vélte, a XX–XXI. század művészének egyetemes értékekben kell gondolkodnia, ahogyan a mérce is egyetemes volt, amit maga elé állított. Művészetének értékét az idő dönti majd el, de tény, hogy nagyszabású alkotások sorát hozta létre. Közéjük tartozik például az Apocryph, a Binominalis, a Demonologia, az Enigma, a Nostradamus s a talán a legfontosabb, a 13 méter hosszú, 3,5 méter magas Calendarium, amely 415 arany hátterű kompozíciót foglalt magába, s amely 1989–2005 között a Gaál Endre Galériában, a számára kialakított profán kápolnában szerepelt állandó bemutatón. Kár lenne, ha elfeledkeznénk erről a nagy műről s a többiről, Rátkay Endre revelatív erejű képeiről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.