Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Eltűnőben a német liberálisok

Stefan Lázár
2011. 09. 24. 22:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dacára annak, hogy a 2009 szeptemberében lezajlott parlamenti választáson kormányra jutott az FDP, az azóta eltelt rövid két esztendő során példa nélküli mélyrepülésbe csapott át az egykori népszerűség, és mára oda jutottak a liberálisok, hogy a választók egy része értelmetlennek tartja a létezésüket. Az idei tartományi szavazások eredményét tekintve a liberálisoknak semmi esélyük se lenne arra, hogy ismét bekerüljenek a Bundestagba. Jövő vasárnap a berlini polgárok újabb csapást mérhetnek rájuk, akik egyre inkább olyan úton haladnak, amely a magyar szabad demokratákat is eltüntette a politika színpadáról. Megsemmisítő kritikának felel meg az FDP befolyásos tagjának, Wolfgang Kubickinek a meglátása: „Pillanatnyilag az FDP alapjaiban kifakult”, arra utalva, hogy a szabad demokraták politikájuk értelmét keresik anélkül, hogy fáradozásaikat elfogadható érvelés kísérné.
A liberálisok a globális pénzügyi válság ellenére adócsökkentés mellett hadakoztak. Pártelnökük, a külügyminiszteri tárca élére került Guido Westerwelle sápadt, bizonytalan benyomást keltett, és szinte felkínálta az ellenzéknek a lehetőséget, hogy diplomáciai képességeit kétségbe vonja. Westerwelle helyét májusban Philipp Rösler vette át azzal a vízióval, hogy az FDP az „új polgáriasság” pártjává alakul át. Mindeddig nem sikerült érthető formába önteni e cél meghatározó tényezőit. A berlini választás előtt az új elnök a lakosság körében uralkodó hangulatnak megfelelően azt hangoztatja, hogy az eurókrízis viharában vállalni kell azt a megoldást, hogy Görögország csődbe megy, és visszatér a drachmához.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.