Enyhített kényszerintézkedés

Megszüntették a Pécsi Tudományegyetem volt főigazgatójának házi őrizetét, I. Gábort az egyetemen tavaly kirobbant vesztegetési ügy kulcsfigurájának tartják. A nyomozást várhatóan ősszel fejezi be a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Bóka Máté Ciprián
2011. 09. 07. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly júniusban került rács mögé I. Gábor, miután a Pécsi Tudományegyetem (PTE) gazdálkodásával kapcsolatban a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) által – titkos információszerzéssel – végzett nyomozás során kiderült, hogy a gyanú szerint az egyetemi alkalmazottak bűnszövetségben, azaz maffiamódszerrel juttattak jogosulatlan előnyhöz egyes beszállító cégeket a PTE beszerzésein.
Tavaly tavasszal egyszerre több gyanúsítottat is őrizetbe vettek, majd néhány napon belül a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte mások mellett I. Gábort, tanácsadóját, az egyetem informatikai igazgatóját és külsős cégek munkatársait. Később a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Zrt. vezérigazgatóját, F. Tamást is letartóztatták.
Legtovább I. Gábor volt letartóztatásban. A Pécsi Ítélőtábla augusztus elejei döntése értelmében 30 millió forintos óvadék letétele után hagyhatta el a börtönt, és házi őrizetbe kerülhetett. A döntést azzal indokolta a táblabíróság, hogy a volt főigazgató rendezett családi körülmények között él, családi, rokoni kapcsolatain túl üzleti érdekeltségei is Pécshez kötik, s a nagy összegű óvadék kellő biztosítékot nyújt arra, hogy az eljárási cselekményeken megjelenjen.
A gyanúsított házi őrizetét lakhelyelhagyási tilalomra változtatták a múlt héten, ő azonban minden, vele szembeni kényszerintézkedés megszüntetését kérte. Az eljárásnak huszonkilenc gyanúsítottja van, s bár a tervek szerint augusztusban lezárták volna a nyomozást, annak határidejét meghosszabbították, így várhatóan csak ősszel fejeződik be a PTE történetében példátlan ügy vizsgálata.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.