Olvasóinktól

Olvasóinktól
2011. 09. 18. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dr. Kotz László (ügyvéd, Budapest): A Magyar Nemzetben olvastam a Bankrendszer demokratizálása című cikket Kardos Gábor tollából. Gratulálok! Azt hiszem, a fején találta a szöget, amikor arra mutatott rá, hogy a bank lényege az adott állam által adott privilégium különféle pénzügyi műveletek bonyolítására. Az már más kérdés, hogy az alapításkor megkövetelt tőkét honnan és miként szedték, szedik össze. Talán a demokratizálás mint cél is elfogadható, a kivitelezése problematikus, de amiatt fájjon másnak a feje. Viszont az alaptétel egy sor ötletre ad lehetőséget. Ha a nyugdíjpénztárak a nyugdíjakat helyi pénztárakhoz utalnák át és nem a kvázi monopolista OTP-hez és társaihoz, akkor máris létrejöhetne az új magyar bankrendszer és a tőkéje, amelyet a nyugdíjbiztosító intézet automatikusan biztosítana. A közhivatalok, az iskolaügy, az egészségügy szintén fokozatosan bekapcsolható lenne a rendszerbe. A helyi pénztárak (szándékosan nem nevezném bankoknak őket) hivatali helyiségei és infrastruktúrája megteremthetők. És nemcsak Gyurcsány trükközött, hanem a devizaalapú hitelek is trükkök; de azok nemcsak az állami költségvetést, hanem az egész magyar társadalmat tették tönkre.

Erdélyi Gábor (Budapest): Tudomásul veszem, hogy a fogyasztói társadalom attól működik, hogy egyre többet kell vásárolni és erre állandóan buzdítani kell. Néhány tévécsatorna nézhetetlen a reklámözön miatt (is). A reklám egyre agresszívebb, egyre kifinomultabb módszerekkel operál (csinos hölgy kínálja a betétet vagy a lábgomba-kenőcsöt). Most ott tartunk, hogy a sörgyárak – a megbízható sörfogyasztókra építve – sörnek látszó vagy annak mondott édes löttyöt kínálnak. A legújabb a citromos sörkülönlegesség. A doboz színkombinációja – piros-zöld-sárga – egyezik a sörösdobozéval. A terméket az áruházban a megszokott helyen lévő sörhalom közepére rakják. Ha a vásárló nem veszi kezébe a terméket és nem olvassa el a dobozon szöveget vagy a sárga foltban közelről nem ismeri fel a citromalakot, akkor azt hiheti, hogy sört vásárolt. A pohárba öntve még sörnek tűnik a folyadék. A csalódás akkor következik be, amikor a várt, megszokott kesernyés komlóaroma helyett édes, idegen ízt érez. Kétlem, hogy fán termett citromét. A sört azért issza évszázadok óta az ember, mert jellegzetes aromája, a szén-dioxid és a megfelelő hőmérséklete kiválóan oltja a szomjat. Enyhe alkoholtartalma fokozza a kellemes érzetet. A cukros citromtól (ha az egyáltalán citrom) még szomjasabb leszek. Kedves sörgyártók és áruházi marketingesek! Vegyék le a sör nevet arról a termékről, aminek csak annyi a köze a sörhöz, hogy folyékony és szén-dioxid van benne. Ne rakják a cukros italt a sörhalom közepére, a valódi sör közé, hanem tegyék a kóla, az energiaital és hasonlók közé.

Berkes Györgyné (nyugdíjas, Budapest): Örülök, hogy kedvenc újságíróm, Kristóf Attila is foglalkozott (augusztus 13. szombat) a témával, ami minket, betegeket már régóta sokkol. Örültünk a rendeletnek, hogy a háziorvosok három havi gyógyszert felírhatnak, így nem kell havonta végigvárni 30-40 embert. Azonban a legtöbbet szedett gyógyszerekbe csak 28 szemet tesznek. Az orvos három hónapra három dobozt írhat fel, azért mi betegek nem tudjuk folyamatosan szedni. Ebből adódóan a koleszterinértékeim leromlottak (14 nap kimaradás). Jó lenne, ha a gyógy-szergyártók odafigyelnének, hogy a hónapok 30-31 napból állnak! Lehet, hogy ezt a nagyobb bevétel reményében teszik, vagy csak a betegek bosszantására? „Én nem tudom…”

Süle Tibor (Székesfehérvár): Jogerősen véget ért a Stohl-per, amelyben másodfokon a bíró az elsőfokú ítélet nagyjából harmadát adta a vádlottnak. Mit üzent ezzel a bíró? Azt, hogy semmi probléma, ha holtrészegen és bekábítózva ülsz a volán mögé. Ha netán emiatt közlekedési balesetet okozol, ne aggódj, mert ha első fokon nem is, de a jogerős ítéletnél mindenképpen kimosunk a sz...ból. Arra azért vigyázz, hogy halott ne legyen, mert akkor nehezebb lesz a dolgunk. Persze mindez csak akkor igaz, ha a Stohl-körökhöz tartozol. Ha nem, akkor vigyázz, mert megkapod az igazságos ítéletet! Hogy kik azok a Stohl-körök? Az érinthetetlenek, a törvényen kívül állók. Azok, akinek az igazságszolgáltatás minden szintjén megvannak az embereik, akik biztosítják a törvényenkívüliséget, ha arra szükség van. Stubeczky ítélete felháborító, de közel sem egyedi. Arra világít rá, hogy 21 évvel a rendszerváltozás után számos úgynevezett független bíró a mai napig garantálja a kommunista és más hatalmasságok törvényen kívüliségét, amit a sortűzperek tetteseinek, a biszkubéláknak és a stohlandrásoknak az érinthetetlensége egyaránt bizonyít.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.