Keresés
Magyar Nemzet
2019. szeptember 21., szombat, Máté, Mirella napja
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/donthet-a-kozgyules-az-olimpiai-nepszavazasrol-3881079/

Dönthet a közgyűlés az olimpiai népszavazásról

Dél-pesti polgármesterek a világjátékok mellett érvelnek, de egyre többen mondják azt is, hogy döntsön a nép.

Akár már szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés a népszavazás kiírásáról az olimpiarendezés ügyében – közölte lapunkkal Horváth Csaba. Az MSZP-s fővárosi képviselő azt javasolta, hogy holnap ne csak úgy általában vitassák meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsenek a referendum kiírásáról. A szocialisták nem is változtattak a több mint 266 ezer ember által támogatott kérdésen: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

– Horváth Csaba természetesen azt nyújt be, amit akar, arról a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni – reagált a kezdeményezésre Tarlós István. A fidesz–KDNP-s főpolgármester szerint furcsa, hogy a momentumosok most amiatt háborognak, hogy a főváros akár vissza is vonhatja a pályázatot. – Pont azért gyűjtötték az aláírásokat, teljesülhet a kívánságuk – tette hozzá Tarlós István. A főpolgármester a hét végén arcátlanságnak nevezte Kósa Lajosnak, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének a nyilatkozatát, amely szerint az olimpiával a kormánynak nem kell foglalkoznia, hiszen az „Budapest ügye”. Kósa tegnap az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „Egyszerű félreértésről van szó.”

Időközben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke közleményben jelentette ki: független köztestületként a szervezet a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont. – Számomra érthetetlen, hogy miért hátrált most ki a politikai ellenzék egy nemzeti ügy mögül – írta Borkai Zsolt az egyébként civil kezdeményezés eredményére reagálva. Elismerte: a 2024-es rendezésért versengő Párizs és Los Angeles mellett minimálisra csökkent Budapest esélye.

A Fővárosi Közgyűlésben ettől függetlenül egyre többen támogatják az olimpiarendezést. Szabados Ákos, Pesterzsébet baloldali pártok által támogatott, ám MSZP-ből kilépett polgármestere leszögezte: egy sikeres pályázattal Budapest, különösen az elmaradott dél-pesti régió fejlesztése és a sport kaphatna lendületet. Ezzel ért egyet Geiger Ferenc, Soroksár független polgármestere is, aki viszont a jelenlegi helyzetben azt mondja: most már döntsön a nép. Tokody Marcell fővárosi jobbikos képviselő szerint hiába támogatták korábban az olimpia ügyét, annak kudarcában a korrupt, erőből mindent átnyomó kormánynak, és az álláspontját folyamatosan váltogató baloldali ellenzéknek közös a felelőssége. Kifogásolta, hogy már az előkészületekre eltapsoltak 37 milliárd forintot.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Kiemelt

Orbán Viktor: A baloldal be akarja hozni a migránsokat
A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az olyan gondolkodásúak, mint „mi Magyarországon és itt Olaszországban”, kisebbségben vagyunk az európai politikai elitben, de többségben a nép és az emberek között.
Szilágyi Péter: Erősíteni kell a kapcsolatokat a diaszpóra magyarságával
A miniszteri biztos úgy látja, hogy az összefogásnak és a kormány határozott nemzetpolitikájának köszönhetően a magyar nemzetrészeket erős kapcsolat fűzi össze.

Poszt-trauma

Előkerült Kálmán Olga
Segítsen neked a Gyurcsány!

Poszt-trauma

Lyukra futottak a balliberálisok, nincs hiány mozdonyvezetőből
Nem létező alagútban gázolt a fantomvonat.

Poszt-trauma

Rendőrre támadt a késelő
Ugyanez akár a Keletinél is lejátszódhatott volna.

Poszt-trauma

Fényképen Karácsony újabb elégtelenje földrajzból
Vissza az iskolapadba!

Illegális bevándorlás

Új erőre kaptak az NGO-k
Ismét 218 bevándorlóval a fedélzetén köröz a Földközi-tengeren az Ocean Viking, arra várva, hogy egy uniós országtól megkapja a partraszállási engedélyt.

Túlterhelt légtér

Megtelt az európai égbolt
Több rekord is megdőlt tavaly az európai légi közlekedésben, a legforgalmasabb szeptemberi napon csaknem 40 ezer repülőgép szállt a fejünk felett.

Aktuális

Lyukak a sajtban
Hogyan született meg az első magyar filmes szamizdat? A Fekete Doboz születésére, a szabad választások utáni csalódásokra emlékezik Pesty László filmrendező.

Fricz Tamás blogja

Juncker az örök föderalista és globalista
Az Európai Bizottság leköszönő elnöke már nem változik meg: ő valóban az Európai Egyesült Államok híve volt és maradt a mai napig.

Hirdetés

Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Oldalainkon sütiket használunk a jobb működés érdekében. Adatvédelmi nyilatkozatunkból tájékozódhat az Ön adatainak védelméről. Adatvédelmi nyilatkozatunkat itt olvashatja el.