Keresés
Magyar Nemzet
2020. május 25., hétfő, Orbán napja
HÍR TV – Bayer show:Szegregációs biznisz, börtönbiznisz
Archívum, Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/belfold-archivum/donthet-a-kozgyules-az-olimpiai-nepszavazasrol-3881079/

Dönthet a közgyűlés az olimpiai népszavazásról

Dél-pesti polgármesterek a világjátékok mellett érvelnek, de egyre többen mondják azt is, hogy döntsön a nép.

Akár már szerdán szavazhat a Fővárosi Közgyűlés a népszavazás kiírásáról az olimpiarendezés ügyében – közölte lapunkkal Horváth Csaba. Az MSZP-s fővárosi képviselő azt javasolta, hogy holnap ne csak úgy általában vitassák meg a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után kialakult helyzetet, hanem azonnal döntsenek a referendum kiírásáról. A szocialisták nem is változtattak a több mint 266 ezer ember által támogatott kérdésen: „Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?”

– Horváth Csaba természetesen azt nyújt be, amit akar, arról a Fővárosi Közgyűlés fog dönteni – reagált a kezdeményezésre Tarlós István. A fidesz–KDNP-s főpolgármester szerint furcsa, hogy a momentumosok most amiatt háborognak, hogy a főváros akár vissza is vonhatja a pályázatot. – Pont azért gyűjtötték az aláírásokat, teljesülhet a kívánságuk – tette hozzá Tarlós István. A főpolgármester a hét végén arcátlanságnak nevezte Kósa Lajosnak, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetőjének a nyilatkozatát, amely szerint az olimpiával a kormánynak nem kell foglalkoznia, hiszen az „Budapest ügye”. Kósa tegnap az ATV-ben próbálta megmagyarázni és újraértelmezni mondatait, azt mondta: „Egyszerű félreértésről van szó.”

Időközben Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke közleményben jelentette ki: független köztestületként a szervezet a jövőben is mindent megtesz annak érdekében, hogy előmozdítsa és segítse, hogy Magyarország mihamarabb olimpiának adhasson otthont. – Számomra érthetetlen, hogy miért hátrált most ki a politikai ellenzék egy nemzeti ügy mögül – írta Borkai Zsolt az egyébként civil kezdeményezés eredményére reagálva. Elismerte: a 2024-es rendezésért versengő Párizs és Los Angeles mellett minimálisra csökkent Budapest esélye.

A Fővárosi Közgyűlésben ettől függetlenül egyre többen támogatják az olimpiarendezést. Szabados Ákos, Pesterzsébet baloldali pártok által támogatott, ám MSZP-ből kilépett polgármestere leszögezte: egy sikeres pályázattal Budapest, különösen az elmaradott dél-pesti régió fejlesztése és a sport kaphatna lendületet. Ezzel ért egyet Geiger Ferenc, Soroksár független polgármestere is, aki viszont a jelenlegi helyzetben azt mondja: most már döntsön a nép. Tokody Marcell fővárosi jobbikos képviselő szerint hiába támogatták korábban az olimpia ügyét, annak kudarcában a korrupt, erőből mindent átnyomó kormánynak, és az álláspontját folyamatosan váltogató baloldali ellenzéknek közös a felelőssége. Kifogásolta, hogy már az előkészületekre eltapsoltak 37 milliárd forintot.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Öngyulladás

El sem éghettek volna a Demokratikus Koalíció iratai
„Polcról leemelhető” dokumentumok bemutatásán múlik, hogy a DK újra megkaphassa az állami támogatást.

Böszmeség

Máig kísért Gyurcsány Ferenc 2006-os őszödi beszéde
Kedden lesz tizennégy esztendeje, hogy a balatonőszödi kormányüdülőben elhangzott a záróbeszéd.

Kiemelt

Olyan maszkot fejlesztettek ki, amelyik önmagát fertőtleníti
A kutatók a maszk prototípusát egy egyszerű mobiltelefon-töltőről működtették.

Poszt-trauma

Ellenzéki politikai burleszk koronavírus-járvány idején
A hét hazafutása.

Poszt-trauma

Vészmadarak vergődése a parlamentben
A magyaroknak múlófélben van a rosszkedve.

Poszt-trauma

Bocskaitól a pufajkáig
A kettős kereszt megcsonkítva, akár egy hídépítő cég logója.

Poszt-trauma

Gyurcsány Ferenc: Mindent vissza!
Most fogózkodjanak meg: a DK elnökéből előbújt a konzervatív énje.

Aktuális

Nem kapott komoly kihívót Fekete-Győr András
Csak két ismeretlen momentumos méreti meg magát a jelenlegi pártelnökkel, így az újrázhat a küldöttgyűlésen.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bíróság tranzitzónát betiltó döntése vízválasztó
Legyünk pontosabbak: a brüsszeli elit és a Soros-hálózat – látszólag elérte a célját.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!