Keresés
Magyar Nemzet
2020. július 10., péntek, Amália napja
HÍR TV – Publi CaféSzivárványkoalíciók vihar előtt.
Archívum, Vélemény
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/archivum/velemeny-archivum/peterek-petruk-es-mohamedek-3898422/

Péterek, Petruk és Mohamedek

Semmi okuk a románoknak, hogy gyűlöljék a magyar kormányt, sőt.

Az utóbbi időszak szokatlan villongásokat hozott a román–magyar kapcsolatokban. A legemlékezetesebb megnyilvánulás kétségkívül Traian Basescu üzenete volt, amely stílusában az észak-koreai fenyegetéseket idézte. Ez betudható a parlamenti választást megelőző cirkusznak, amelynek hagyományos, sőt nélkülözhetetlen kelléke a magyarellenesség. A volt román elnök Orbán Viktornak címzett kirohanása nyomán úgy tűnik, hogy Bukarestben izzó gyűlölettel gondolnak a mostani magyar kormányzatra, pedig a románok nagyon is jól járnak a Fidesszel.

A magyar baloldali-liberális pártok sosem tudtak mit kezdeni a nemzetpolitikával. Amikor épp nem viszonyultak olyan ellenségesen a határon túli magyarsághoz, mint a kettős állampolgárságot elutasító kampány során, akkor messze eltartották maguktól a témát, és úgy tettek, mintha minden a legnagyobb rendben volna. Ez kristálytisztán megmutatkozott 2002. december 1-jén, amikor Medgyessy Péter miniszterelnök Budapesten koccintott román kollégájával, Adrian Nastaséval Erdély elcsatolásának évfordulóján. Később sem változott az MSZP hozzáállása: a párt 2013-as évértékelőjének vendége a magyarellenes Victor Ponta volt, majd nem sokkal később a szocialista Gurmai Zita térden állva, virággal köszöntötte azt a Ion Iliescut, akire negyedszázad múltán is rávetül a marosvásárhelyi pogrom sötét árnyéka.

A Fidesz ellenzékben többé-kevésbé következetesen kiállt a kisebbségi magyarok jogaiért, és amikor a 2010-es választás után felálló Országgyűlés 97,7 százalékos többséggel elfogadta a kettős állampolgárságról szóló törvényt, úgy tűnt, új korszak kezdődik. Ezzel szemben az elmúlt hat évből a székelyzászló-ügyet és a mostani alkalmat leszámítva

nemigen tudunk olyan esetet említeni, amikor Budapest felemelte volna szavát, pedig a szomszédos országok bőven adtak rá okot a magyar intézmények elleni harctól az anyanyelvhasználat korlátozásán át az egyének megfélemlítéséig.

Idővel többen is kritikát fogalmaztak meg határon túlról, köztük Tőkés László és az idén elhunyt Tamás Aladárné. Persze senki sem állítja, hogy asztalt csapkodva kell követelni Székelyföld hatvanas években megszüntetett autonómiájának visszaállítását, ahogy az is egyértelmű, hogy a magyar kormánynak számtalan szempontot kell figyelembe vennie – Szlovákia esetében a visegrádi együttműködés sok mindent felülír –, de egyes esetekben érthetetlen a hallgatás. Még abból sem lett botrány, hogy a románok, nyilván a megbékélés jeleként, Avram Iancut választották a kolozsvári repülőtér névadójának, majd idén nemzeti hőssé avatták. Iancu volt az, akinek a vezetésével kiirtották Gyulafehérvár, Nagyenyed, Medgyes és Torda környékének magyarságát, megváltoztatva a térség etnikai összetételét.

Mindez nagyon megfelel Bukarestnek, hiszen jelzi: a hatóságok továbbra is szinte bármit megtehetnek, senki sem emel szót a sovinizmus ellen. Romániának kifejezetten jól jön, hogy mindehhez Budapest még fedezéket is biztosít, amikor Brüsszel ellen verbális szabadságharcot vív, és önként eljátssza a rosszfiú szerepét. Azért pedig kifejezetten hálásak lehetnek a román nacionalisták, hogy a Fidesz kommunikációjában az elsősorban Nyugat-Európát érintő migráció ügye hosszú ideje a magyarság sorskérdéseként jelenik meg.

###HIRDETES2###

Ma a magukat nemzeti érzelműnek valló magyarok jó része azon sopánkodik, hogy Brüsszelben több Mohamed jön világra, mint Pierre, miközben teljes lelki nyugalommal szemlélik, hogy Marosvásárhelyen több Petru születik, mint Péter –

és közben a Péterek iskolái, intézményei, közösségei folyamatos zaklatásnak vannak kitéve.

Persze ha a pillanat uralása felől vizsgáljuk a dolgot, érthető: a kisebbségi jogok, az anyanyelvhasználat, a határon túli magyar kultúra védelme nem kecsegtet könnyű sikerrel. És főleg nem hoz annyi szavazatot, mint a fantomok elleni hadakozás.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Nincs vége a járványnak!

Magyarország rendben van, a behurcolás a probléma 
Az operatív törzs délig tesz javaslatot miniszterelnöknek. Ezt követően születhet döntés a továbbiakról.

Családi álhírgyár

A csodamasinás Károly ikertestvére az álmentős Németh Athinának + videó
A rokoni kapcsolatot a baloldali kamuvideó álmentősének lánya erősítette meg a közmédiának.

Kiemelt

Eredeti formájában állítják helyre a párizsi Notre-Dame-ot
Macron eleinte azt szerette volna, ha kortárs építészeti tervek szerint épült volna újra a katedrális.

Poszt-trauma

Lázár birtoka
Jön ez a Kiss Soma Ábrahám, és Lázár „magánbirtokáról” beszél.

Poszt-trauma

Gyurcsány nyári egyeteme
Kéz a kézben közösen énekelnék az Internacionálét.

Poszt-trauma

Karácsony és médiája hülyének nézi a szimpatizánsaikat
Azt akarják elhitetni, hogy Orbán Viktor tart Karácsony Gergelytől.

Poszt-trauma

Orbán zsenije lehervasztotta a mosolyt a baloldaliak arcáról
Nincsenek egy súlycsoportban.

Aktuális

Híztak a járvány alatt a bankbetétek és a hitelállomány is
Az értékhatárt március 20-án emelték meg ötezer forintról a jegybank javaslatára.

Fricz Tamás blogja

Sokan dolgoznak azon, hogy a múltat végképp eltöröljék
Tudják, mi a közös a Black Lives Matterben, az Antifában, Soros Györgyben és a globális elitben?
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!