A káosz peremén az SZDSZ

Ha a polgári és a büntetőeljárás kiderítené, hogy Kóka Jánost tavaly március végén csalással választották meg az SZDSZ elnökévé, semmissé válhat az azóta elnöklő Kóka összes intézkedése. Az egyesületi jog szakértői szerint ez káoszt okozhat a Szabad Demokraták Szövetségében. SZDSZ-es forrásunk ugyanakkor azt állítja, a káosz elkerülhető, hiszen a párt döntéseinek túlnyomó többségét az elnök nem önállóan hozza meg, a döntéshozatal az ügyvivői testület feladata. A pártot ugyanakkor minden esetben az elnök képviseli, ő írja alá a koalíciós és egyéb megállapodásokat is.

Magyar Nemzet
2008. 02. 21. 9:12
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha tehát Kókát leváltanák, vagy törölnék az elnöki tisztségből, ez azzal a következménnyel járna, hogy az új elnöknek meg kellene erősítenie a Kóka által aláírt döntéseket. Ez azt jelentené, hogy minden pártdöntést, határozatot ismét meg kellene tárgyalnia az ügyvivői testületnek. A jóváhagyást ezután az új elnöknek meg kellene tennie. Az SZDSZ prominensei közül mindemellett többen érthetőnek vélik, hogy Kóka János ismét elnök szeretne lenni. Kóka azt nyilatkozta, amennyiben korábbi megválasztásában hibát találnak, vállalja az újabb megméretést. Ha sikerülne elérnie, hogy az ügyek tisztázása után ismét ő legyen az elnök, maga hozhatná helyre saját korábbi hibáit. Mások tehát nem igazán láthatnának bele a kártyáiba.

Kóka azt mondta, egy hónapon belül a párt belső vizsgálata tisztázni fogja, mi történt az elnökválasztáskor. Bizonyosra veszik, hogy ekkorra a párt országos tanácsa összehívja a küldöttgyűlést. Elnök az SZDSZ-ben szinte bárki lehet, aki jelöltetni kívánja magát. Előszűrő ugyan van, ám ez nem állít komoly akadályt az önjelöltek elé, a támogatottságot azonban meg kell szerezni.

Közben felröppent, hogy Kóka egyik fő támogatója, Magyar Bálint is elképzelhető lenne az elnöki poszton. Mások ugyanakkor úgy vélik, hogy Fodor Gáboron kívül senki nem tekinthető esélyesnek. Kérdés persze, hogy Fodor otthagyná-e a kényelmes miniszteri bársonyszéket, különösen, hogy egy szétzilált pártot kellene működőképessé tennie. Fodorral szemben a tavalyi elnökválasztás előtt is az volt a fő kifogás, hogy nem agilis, sőt kényelmes. Nem utolsósorban ezért esett sokak választása Kókára.

A Gyurcsány Ferenc által a gazdasági miniszter posztjára jelölt orvos-üzletember ugyanakkor teljes érzéketlenséget mutat az SZDSZ eredeti elvei iránt. A jogvédelemmel nem törődik. A rendőri túlkapások idején nem emelte fel szavát az emberi jogok védelméért, sőt Demszky Gáborral értett egyet, aki kitüntette a Gergényi Péter budapesti főkapitányt. A Szabad Demokraták Szövetségében értesülésünk szerint naponta mélyül az érzelmi, politikai válság. Beszédtémává vált, hogy vajon Kóka nem maga szervezte-e meg magának a pluszszavazatokat az elnökválasztáskor. Az így vélekedők azt idézik fel, hogy Kóka nem tudta egyértelműen tisztázni magát az elnökválasztást követő banketten kiállított áfás számla ügyében. Házépítésének problémáit is hosszan tárgyalta a sajtó. Még nem merült feledésbe, hogy az építkezésen feketemunkások dolgoztak, s egy körözött bűnözőt is itt talált meg a rendőrség. Mindezek arra utalnak, amit Fodor Gábor az elnökválasztást megelőző kampányban mondott, hogy Kóka hitelessége megkérdőjelezhető.

Ezen közben két szálon fut az elnökválasztás körülményeinek tisztázása. További két eshetőség még nyitva van. Jüttner Csaba vezetésével a Szabolcs megyei szervezet megvizsgálja, hogy a borsodi küldöttek hamisan voksoltak-e a tavaly márciusi küldöttgyűlésen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) pedig a Deport ’56 kezdeményezésére elrendelte a nyomozást. A drávapiski polgármester is feljelentést tett. Az eljárás magánokirat-hamisítás vétsége miatt zajlik. Ezt a bűncselekményt az követi el, aki hamis okiratot készít, és azt a jog érvényesítése érdekében benyújtja a hatóságnak. A feljelentés szerint az elnökválasztás kapcsán ez történhetett. Meg nem határozható számú küldött helyett mások adták le a szavazatukat, az aláírások nem egyeznek. A minden bizonynyal hamisan kiállított jelenléti ívet nyújtották be a Fővárosi Bírósághoz, annak a kérelemnek a mellékleteként, amelynek nyomán végül a bíróság Kóka Jánost bejegyezte az SZDSZ elnökének.

A belső pártvizsgálat és a büntetőeljárás mellett polgári per is indítható. Ezt bármelyik párttag kezdeményezheti, azt kérve, állapítsa meg a bíróság, hogy a Kóka Jánost elnökké nyilvánító küldöttgyűlés határozata érvénytelen. Ennek nyomán törölhetik az elnöki tisztségéből. Még az a lehetőség is nyitott, hogy az ügyészség indít pert a párt ellen, az elnökválasztást rögzítő határozat megsemmisítéséért.

Azt követően, hogy a rendőrség a héten elrendelte a nyomozást, egy újabb aggály is megfogalmazódott, mégpedig az, hogy vajon nem elfogult-e a BRFK ebben az ügyben. A Demszky Gábor SZDSZ-es politikus által vezetett fővárosi önkormányzat ugyanis évente több tíz millió forinttal támogatja a Budapesti Rendőr-főkapitányságot. Szakértők szerint érdemes lett volna megfontolni, hogy más rendőrkapitányság végezze az ügyben a nyomozati cselekményeket.

Kulcsár Anna

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.