Szájer: Magyar Bálint mondjon le!

<p>Szájer József fideszes EP-képviselő szerint Magyar Bálintnak le kellene mondania országgyűlési képviselői mandátumáról. Magyar ugyanis az egyetlen politikus az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EITI) igazgatótanácsában, s ehhez nem rendelkezik a megfelelő képzettséggel; rajta kívül nincs más politikus a testületben.</p>

MNO
2008. 09. 17. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábban több támadás is érte az SZDSZ-es politikus jelölését az EITI 18 tagú igazgatótanácsának tagjai közé. Azzal érveltek a részvétele ellen, hogy aktív politikus, illetve elhangzott az is, hogy nincs meg az állás betöltéséhez szükséges tudományos képzettsége. Az igazgatótanács tagjai ugyanis üzletemberek vagy akadémikusok. Egyetlen kivétellel: Magyarországot Magyar Bálint, az SZDSZ országgyűlési képviselője, az előző balliberális koalíció oktatási minisztere képviseli.

A szabályok nem zárták ki politikusok jelölését, de azt előírták, hogy az igazgatótanács tagjainak függetlennek kell lenniük a politikai és kormányzati érdektől vagy érdekeltségektől. Magyar a távirati irodának minderre úgy fogalmazott: nem kíván foglalkozni a személye ellen indult támadásokkal.

A hír TV hétfőn Ján Figeltől, az Európai Unió szlovák származású oktatási biztosától kérdezte volna meg, nem tartja-e összeférhetetlennek Magyar Bálint jelölését. Szelestey Lajos külügyi szóvivő nem hagyta válaszolni az uniós biztost. Véleménye szerint „a magyar belpolitika torzsalkodásait” nem szabad a vendégekre „vetíteni”.

Több száz millió eurós költségvetés

Brüsszelben június 18-án született meg a döntés, hogy Budapesten alakulhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Az Európai Bizottság egy 4 fős testülete 2008. július 30-án nevezte ki hivatalosan az EITI 18 tagú igazgatótanácsát, köztük Magyar Bálint volt oktatási minisztert. Az EITI Budapesten működő irányító testülete koordináló szerepet tölt be, biztosítja a működéshez szükséges adminisztratív és szakmai hátteret, megszervezi, hogy az adott projektekben az adott kutatás melyik részét melyik intézmény végzi el.

Az EITI 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Munkáját 2009 tavaszán kezdi meg kezdetben 20, később 50-60 fős személyzettel. Első programjai a megújuló energiaforrások, a klímaváltozás és az infokommunikációs technológiák témakörében indulnak.

(hírTV, MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.