„Harmadik típusú lenyúlás” zajlik a Hunyadi téren?

Törvénysértő közbeszerzési eljárással és az önkormányzat számára előnytelen feltételekkel akarja megvalósítani a VI. kerület vezetése a Hunyadi téri csarnokrekonstrukciót és a mélygarázs építését – jelentette ki Wertán Zsolt, a KDNP politikusa csütörtökön a főpolgármesteri hivatalban tartott tájékoztatóján. A politikus szerint csak az MSZP székházát építő és üzemeltető cég adhatott ajánlatot.<br /><a href="http://mno.hu/portal/610630" target="_blank"><strong><br />• Gyanúsított lett szinte a teljes MSZP–SZDSZ-frakció</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/612827" target="_blank"><strong>• Ötmilliárdos kárt okozott az ingatlanpanama Terézvárosnak?</strong></a> <br /><a href="http://mno.hu/portal/613358" target="_blank"><strong>• Verók István a törvényalkotókra hárítja a felelősséget?<br /><br /></strong></a>

MNO
2009. 02. 05. 11:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A VI. kerületben és a Fővárosi Önkormányzatban is tevékenykedő politikus „a terézvárosi panamák harmadik típusú lenyúlásaként” említette a Hunyadi térrel és a csarnokrekonstrukcióval összefüggő kérdéseket. Elmondta, hogy a Közbeszerzési Tanács elnöke az ő bejelentése alapján jogsértőnek találta a rekonstrukcióval összefüggő közbeszerzési eljárást. Az elnök jelezte, hogy későn kapta meg a bejelentést, ezért érdemben nem tudnak már eljárni az ügyben. A politikus megjegyezte, hogy szerinte időben érkezett a panasza. Ezt mutatja, hogy az elnök levele szerint december 3-án járt le a jogsértés megtörténtétől számított 90 nap. Hozzátette, hogy az elnök levele szerint is november 3-án érkezett a tanácshoz a beadványa, amire január 26-i keltezésű választ kapott.

„Csak egy ajánlattevő tudott jelentkezni”

Wertán úgy véli, hogy miközben tucatnyi volt és jelenlegi önkormányzati képviselő, köztük a polgármester ellen is büntetőeljárás zajlik ingatlaneladások kapcsán, úgy tűnik, hogy még ebben a ciklusban le szeretnék folytatni a hétmilliárd forintos Hunyadi téri rekonstrukciót. Kifejtette, hogy a közbeszerzési „ajánlat úgy lett megfogalmazva, hogy csak egy ajánlattevő tudott arra jelentkezni”. Az ajánlattevő mögött „az a Kipszer Zrt. áll, amelyik az MSZP székházát építi és üzemelteti”. Ez a szocialista kötődésű cég volt az egyetlen, amely ajánlatot adhat majd a közbeszerzés során. Mivel csak egy ajánlat van, a Kipszer, illetve annak fővállalkozója, a frankfurti repülőteret üzemeltető cég „akármekkora koncessziós időt”, illetve bármit ajánlhat majd, mivel az önkormányzatnak mindent el kell fogadnia.

32 éves koncessziós idő?

A közbeszerzési kiírás furcsaságaként említette a politikus, hogy „minél drágább kivitelezési összeget ír az ajánlattevő, annál több pontot kapott volna a közbeszerzés elbírálásakor, ha több pályázó lett volna”. A koncessziós idő akár 32 évnyi is lehet, a csarnokot pedig olyan magas bérleti díjjal üzemeltetheti a társaság, amivel gyakorlatilag teljesen kiszoríthatják az őstermelőket a csarnokból. A csarnokrekonstrukció és a mélygarázsépítés akár hétmilliárd forint is lehet, mivel csak egyetlen ajánlat van.

Az eljárás érdekességeként említette meg a politikus azt, hogy az önkormányzat EU-támogatásra pályázott a rekonstrukcióhoz. Ha elnyerik ezt az egymilliárd forintnyi uniós támogatást, akkor azt gyakorlatilag ajándékként oda kell adni a kivitelezőnek, mert másra nem fordítható. A közbeszerzési eljárásban erről nincs szó – tette hozzá.

Wertán Zsolt bemutatott egy szórólapot is, amely a csarnokrekonstrukcióval összefüggő kérdéseket taglalja. Szerinte a kerületvezetéshez köthető a kiadvány, erre következtet abból, hogy az egyik felső sarokban a városrész címere és internetes címe is látható. Kiadója ugyanis – jogszerűtlenül – nincs a szórólapnak, amely narancssárga színe miatt szerinte félreérthető. A narancssárga színt ugyanis a Fidesz használja a kiadványaiban – mondta.

Szilágyi Erika, a VI. kerületi polgármesteri hivatal sajtófőnöke az MTI-vel közölte, hogy később reagálnak a tájékoztatón elhangzottakra.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.