Zuschlag elkezdett beszélni, de nem mondott semmit + Képek

„Tudom, mire ment a megnyert 3 millió forint, de ebbe most nem mennék bele” – mondta Zuschlag János többek között szerda délelőtt Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon. A vádlott először kezdett beszélni az ellene és tizenöt társa ellen indított büntetőperben, de három témában nem nyilatkozott. <br /><br /><strong><a href="/portal/615154" target="_blank">• Zuschlag-ügy: beidézik-e tanúnak a magyar politikai elitet?</a></strong>

MNO
2009. 02. 11. 11:35
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zuschlag János, akit felbujtóként különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével vádolnak, vallomásában előrebocsátotta: három témában nem kíván nyilatkozni. Ezek közül kettő az esetleges rendőri kapcsolatok, illetve a telefonlehallgatások témája, melyben a Központi Nyomozó Főügyészség is vizsgálódott. Nem részletezi ezenkívül, hogy kinek milyen szerepe volt a pályázati döntéshozatalban.


A tárgyalás megkezdésekor a bíró elutasította a parlamenti pártok elnökeinek kihallgatására irányuló indítványt. Indoklása szerint a támogatási rendszereket általánosságban nem lehet vizsgálni. A bizonyítási eljárás kizárólag a Fibisz felé irányul, az MSZP és más párt felé nem, azok gazdasági működése ugyanis nem tárgya a pernek. A bíró kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenctől nem várható olyan tanúskodás, amely előrevinné az ügyet. A volt miniszterek és a budapesti főpolgármester kihallgatásáról pedig még nem döntött a bíróság.


„Nehéz megmondani, mi a kampányköltség”

Zuschlag beszélt az MSZP-hez kötődő Táncsics alapítvány által 2006-ban kiírt pályázati lehetőségekről. Arra a kérdésre, hogy ez a pályázati forrás kampánykiadásokat szolgált-e, hangsúlyozta: a jogszabályokon túl nehéz megfogalmazni, mi minősül kampánykiadásnak, „vékony a mezsgye” ebben a kérdésben. „Nyilvánvaló volt, a támogatás milyen célt szolgált, az már más kérdés, jogi szempontból az minek minősül” – mondta Zuschlag János. Elismerte: Lados István (az ügy másodrendű vádlottja, aki Zuschlag személyi titkáraként dolgozott) valóban megkérte őt arra, hogy Zuglóban két egyesület pályázatát támogassa.

Zuschlag elismerte azt is: ő kérte meg Győrfi Ludovikot arra, hogy Ladost az ügy kipattanása után vigye ki Romániába a szembesítés elől. (Ludovik az ügyben a tizenegyedrendű vádlott, ő volt Zuschlag személyi edzője egy rózsadombi fitneszteremben.) Zuschlag János – aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke, kiskunhalasi önkormányzati képviselő és a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának tagja is volt – 2007. szeptember 21-e óta előzetes letartóztatásban van. Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával, több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.


„Nem mondtam, hogy a számlák hamisak legyenek”

Zuschlag János az Együtt a Harmadik Évezredért Alapítvány tevékenységével kapcsolatban kijelentette: nem tudja, hogy Vámosi Zsolt – az alapítvány kuratóriumának elnöke – mennyire folyt bele a munkába, és azt sem, hogy az alapítvány tevékenységéről ki tudna beszámolni. „Amilyen programot Kiskunhalason csináltunk az alapítvány nevében, az nem igényelt hivatalos mozgást” – fogalmazott. Ugyanakkor elmondta: tudja, mire ment a megnyert 3 millió forint, de „ebbe most nem menne bele”. Arra a kérdésre, hogy Vámosi Zsoltnak milyen szerepe volt a pénz felvételében, Zuschlag így válaszolt: ezek a körülmények nem voltak fontosak, és nem is emlékszik rá.

A hamis számlákkal kapcsolatban beismerte: valóban megkérte I. Pétert és Lados Istvánt is, hogy a pénz felhasználásának problémáit számlákkal próbálja megoldani, „azt nem mondta, hogy hamis számlák legyenek.”

A tárgyalás szerda délután 13 órakor folytatódik. Fodor Endre tanácsvezető bíró a hosszabb szünet elrendelése előtt közölte: délután azt igyekeznek tisztázni, hogy az ügyben szereplő melyik számla, illetve egyesület fiktív. A bíró jelezte, hogy Zuschlag János meghallgatása várhatóan több napot vesz majd igénybe.


A kiskunhalasi MSZP-szervezetből az országgyűlési képviselőségig jutott Zuschlag János 2007. szeptember 21. óta van előzetes letartóztatásban. Ügyében egy rutinellenőrzés után indult a nyomozás, amelynek eredményeként 2005-ben a Kiskunhalasi Városi Ügyészség indított vizsgálatot a számviteli fegyelem megsértésének alapos gyanújával több civil szervezet pályázatokon nyert támogatásainak felhasználása miatt.

(MTI/kecskemetitv.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.