Megszólalt a Mansfeld Péterre halált kérő ügyész

A televízió munkatársát nem engedte be a lakásba, de a résnyire nyitott ajtó mögül hajlandó volt válaszolni néhány kérdésre.

BL
2012. 07. 23. 13:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Mansfeld-perben elmondott vádbeszédét egyetemi kutatók kíméletlennek minősítették. Mátsik György arról igyekezett meggyőzni a népbíróságot, hogy szerinte a politikai, államellenes bűncselekményeknél nem számít, hogy az elkövető felnőtt-e vagy tizenéves. Mansfeld Pétert első fokon mégsem ítélték halálra. Ezt a másodfokú bíróság tette meg.

Múlt szerdán még zárva maradt az ajtaja annak a budai lakásnak, ahol az egykori ügyész él. A feleség megüzente, hogy ne is keressék férjét. „Biztosan nem fog adni semmilyen interjút” – mondta akkor az ajtó mögül. Hétfőn azonban kinyitották az ajtót. Mátsik György arra a kérdésre, hogy van-e lelkiismeret-furdalása, úgy válaszolt, hogy: „Nem lehet”. Ezt követően az ajtó mögé bújt, és csak egy ideig volt hajlandó válaszolni a Hír TV kérdéseire. A náci háborús bűnösök jól ismert szavaival védekezett, amikor azt kérdezték tőle, hogy miért kért halálbüntetést az 1956-os forradalom egyik résztvevőjére, a fiatalkorú Mansfeld Péterre. „Nem én hoztam az ítéletet, parancsot teljesítettem„ – mondta.

Fazekas Géza, a Legfőbb Ügyészség szóvivője a Hír TV-nek elmondta: „Mátsik György 1957-ben szerzett jogi végzettséget és '57-től '68 végéig dolgozott az ügyészi szervezetben és a rendelkezésünkre álló adatok szerint, '68 végén, kérelmére a Budapesti Melléktermék és Hulladékgyűjtő Vállalathoz került osztályvezetői beosztásba.”

Arról, hogy nagy valószínűséggel még életben van az a személy, aki ügyészként első fokon halálbüntetést kért Mansfeld Péterre, a kivégzett fiú öccse, Mansfeld László számolt be a Magyar Nemzetnek. A lap munkatársainak is sikerült röviden beszélniük az egykori ügyész nejével úgy, hogy lakásuk ajtaját végig zárva tartották. Amikor a nőtől megkérdezték, hogy férje volt-e a Mansfeld-per ügyésze az elsőfokú eljárásban, visszakérdezett: „Hát mikor volt az?” A házaspár később, a hét végén már nem is tartózkodott otthon, ismeretlen helyre távoztak – írta hétfőn a Magyar Nemzet.

Mansfeld Péter testvére évek óta kutat bátyja büntetőügyének résztvevői után. „Én most a szemébe néztem, ahogy láttam itt a képet egy pillanatra, egy kicsit úgy néz ki, mint egy sátán” – mondta a Hír TV-nek Mansfeld László. Azt is elmondta, elégtétel lenne számára, ha rács mögé kerülne Mátsik György, „hiszen gyilkos”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.