Leszerelt a rendőrségtől a későbbi áldozat

A budapesti Hajógyári-szigetről évekkel ezelőtt eltűnt volt rendőr halálával kapcsolatban nem merült fel a bűncselekmény gyanúja – olvasható a rendőrség honlapján.

tt
2012. 08. 10. 22:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben az ORFK utalt arra, a napokban több sajtóinformáció is megjelent arról, hogy évekkel ezelőtt eltűnt egy rendőr, H. István a Hajógyári-szigetről.

A Népszava kedden azt írta: a Hajógyári-szigeten elkövetett emberölések kapcsán újra elővehetnek egy mindeddig megoldatlan rendőrgyilkossági ügyet, amelyet 1997-ben már lezártak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ifjúságvédelmi nyomozóját 1995 júliusában ismeretlen tettes fejbe lőtte, a holttestét pedig a Dunába dobta. A meggyilkolt rendőr elsősorban kábítószeres ügyekkel foglalkozott, jó néhány drogdílert leleplezett.

A Blikk csütörtöki számában írt arról, hogy az 1995-ben, a Duna-parton holtan talált rendőr mellett később egy kollégája is erőszakos halált halt a Hajógyári-szigeten, a holttestét pedig eltüntették. A lap hozzátette: a nyomozók a szigeten diszkókat üzemeltető V. Lászlóval összefüggésben kipattant rendőri korrupciós botrány kapcsán minden gyanús, eredménytelenül lezárt nyomozást átvizsgálnak. Úgy tudják: „az éjszaka császárának és társainak lebukása miatt” elővették a fejbe lőtt, majd vízbe dobott rendőr aktáját, és kollégájának ügyében is folytathatják a nyomozást.

Leszerelt a testülettől

Az ORFK „a megjelent hírek cáfolataként” azt írta: H. István 1998. március 31-én távozott a BRFK állományából, szolgálati viszonya közös megegyezéssel szűnt meg. Már négy éve nem tartozott a BRFK állományába, amikor 2002. február 25-én egy biztonsági cég alkalmazottjaként a munkahelyéről távozott. Eltűnését 2002. március 1-jén jelentették be. A XX-XXIII. kerületi rendőrkapitányság elrendelte eltűnt személyként való körözését, de ezt még 2002. április 8-án visszavonták, mivel a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén, a Dunából előkerült a volt rendőr holtteste.

Nem merült fel bűncselekmény gyanúja

A haláleset ügyében akkor indított államigazgatási eljárás során bűncselekmény gyanúja nem merült fel – hangsúlyozta az ORFK. A rendőri vezetőket érintő korrupciós ügyre 2012. június elején derült fény; hat embert gyanúsítottak meg, négy vezető beosztású rendőrtisztet és két civilt, valamennyien előzetes letartóztatásban vannak. Ezzel kapcsolatban kezdték el újravizsgálni a Hajógyári-szigeten történt több eltűnés, illetve haláleset ügyét.

Fülöp Valter, a BRFK bűnügyi helyettese június 13-án egy televíziós műsorban azt mondta: négy halálesetről, illetve eltűnési esetről van szó; három fiút holtan találtak, a negyedik még nem került elő. Horváth Katalin Fanni, a BRFK szóvivője július végén az MTI-nek azt mondta: várják azok bejelentését, akik érdemi információval tudnak szolgálni a négy ügyben. Elmondta, három esetben folytat a rendőrség vizsgálatot: a tavaly december 3-án holtan talált 21 éves férfi (H. Géza), a 2006. február 11-én eltűnt Strehó Gergely, valamint R. Zoltán szintén 2006-os halála ügyében.

A vagyontalan mulatókirály

Lapértesülések szerint nem tudták eddig zár alá venni a hatóságok a rendőrségi korrupciós botrányban bűnszervezet vezetésével gyanúsított V. László vagyontárgyait, mert azok a családtagjai nevén vannak. A Magyar Nemzet úgy tudja, az évek óta hatályos jogszabályok erre lehetőséget adnak a fenti esetben is, a nyomozók jelenleg az értékek lefoglalásának jogi hátterét készítik elő. A Magyar Nemzet korábban megírta, hogy akár ötmilliárd forintra is rúghat az a vagyon, amit a vesztegetés miatt letartóztatott V. László vállalkozó külföldre menekített. A Hajógyári-sziget több szórakozóhelyének tulajdonosa ellen már üzletszerű kéjelgés gyanúja miatt is nyomoznak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.