Következő mérkőzések
Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Dataplex-ügy: csatolják a feljelentést

A Kehi által a Dataplex Kft. 2005 és 2010 közötti szerződéseivel kapcsolatban tett feljelentést a Legfőbb Ügyészség csatolja a már korábban indult nyomozáshoz.

WA
2012. 09. 25. 10:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Legfőbb Ügyészség ezzel a Magyar Nemzet hétfői számában megjelent írásra reagált, amely szerint a Kehi hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a Dataplex Kft. 2005 és 2010 közötti szerződéseivel kapcsolatban. A napilap kormányhoz közeli forrásokra hivatkozva azt írta: „több mint 1,2 milliárd forintos vagyoni hátrányt okozhattak azok a szerződések, amelyeket a Kóka János volt SZDSZ-es gazdasági miniszter közvetett vagy közvetlen felügyelete alatt álló állami cégek kötöttek 2005 és 2010 között a korábban Bajnai Gordon által irányított Wallis érdekeltségébe tartozó Dataplex Kft.-vel”, és az ügylet során Kóka János miniszter hatáskörét túllépve járhatott el.

A Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a Kehi feljelentéséből – amelyet múlt hét csütörtökön vettek át – megállapítható, hogy az nem tartalmaz olyan új tényállást, amely miatt új ügyként kellene azt kezelni.

Dataplex-ügy: előrehaladott állapotban az eljárás

„A Fővárosi Főügyészségen van folyamatban egy előrehaladott állapotban lévő eljárás, amelyben az ügyészség már kiterjesztette a nyomozást arra a körre, amelyet a feljelentés érint. Mindezek alapján a Legfőbb Ügyészség a jelzett nyomozati iratokhoz csatolás végett küldi meg a feljelentést a Fővárosi Főügyészségre” – tudatta a Legfőbb Ügyészség.

Kóka János, az egykori szabad demokrata gazdasági miniszter a napilap állításaival kapcsolatban hétfőn azt nyilatkozta, hogy a vele kapcsolatos írás állításainak többsége valótlan, a cikk egésze hazugságot sugalmaz, ezért megteszi a szükséges jogi lépéseket.

A Dataplex, Kóka és Bajnai

A Magyar Nemzet áprilisban közölte, újabb személyt gyanúsítottak meg a Dataplex-ügyben. Az informatikai vállalkozást 2005-ben az akkor Bajnai Gordon vezette Wallis leányvállalata vette meg. A tulajdonjogok nem sokkal később ciprusi cégekhez kerültek át, amelyek közül az egyiket Bajnai Gordon, a másikat pedig az SZDSZ-es Kóka János sógora vezetett. A Dataplexet a Gyurcsány-kormány ideje alatt kistafírozták megrendeléseikkel az állami cégek, majd hárommilliárdos haszonnal eladták a Magyar Telekomnak. Az ügyben a Nemzeti Nyomozó Iroda hűtlen kezelés gyanújával, a vám- és pénzügyőrség pedig adócsalás gyanújával indított nyomozást. A ciprusi rendőrség dokumentumai szerint ugyanis Bajnaiék a szigetországban sem nyújtottak be adóbevallást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.