Visszavonhatják az MSZP-s plágiumgyanús doktoriját

Sós Tamás disszertációjának felülvizsgálatát kezdeményezte egy megyei fideszes politikus.

VZ
2014. 02. 11. 16:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tatár László felidézte: a Hír TV múlt pénteki Célpont című műsora szerint Sós Tamás 2010-ben elkészített 158 oldalas disszertációja szóról szóra egyező részeket tartalmaz mások korábbi tudományos munkájával. A műsor szerkesztői 68 olyan részt találtak, amelyet – a műsorban elhangzottak szerint – Sós Tamás forrásmegjelölés nélkül, szöveghűen másolt át a saját dolgozatába más kutatók műveiből.

Mint mondta, a műsor szerkesztőinek birtokába került egy levél is, amelyben a Célpontban elhangzottak szerint ketten – egyikük a disszertációt bíráló bizottság tagja – megküldték Sós Tamásnak a disszertáció általuk kijavított változatát még a dolgozat hivatalos beadása előtt.

„A Heves Megyei Közgyűlés Fidesz-frakciójának egykori vezetőjeként jól ismerem az MSZP megyei elnökének ügyeit és Sós Tamás módszereit. Sós Tamás körül nincs rend” – tette hozzá.

Tatár László szólt arról is, hogy bár Sós Tamás úgy nyilatkozott, hogy maga kezdeményezi dolgozatának vizsgálatát, hétfőn azonban az ELTE-n azt a tájékoztatást kapta, hogy sem Sós Tamás, sem más nem indított ilyen eljárást. Ezért kezdeményezte az eljárás megindítását a fokozatot kibocsátó, hatáskörrel rendelkező Egyetemi Doktori Tanács elnökénél.

Közölte: az anyagot eljuttatta az Országgyűlés oktatási, tudományos és kutatási bizottság elnökének, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnökének, az Emberi Erőforrások Minisztériuma felsőoktatásért felelős államtitkárának és az Országos Doktori Tanács elnökének is.
Szavai szerint a magyar felsőoktatásnak is meg kell nyilvánulnia az ügyben, hogy valós teljesítmények vannak-e a doktori disszertációk mögött.

Szabó Róbert, a megyei közgyűlés jelenlegi fideszes elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette, Sós Tamás plágiumgyanús dolgozatával kapcsolatban felmerült a megyei önkormányzat érintettsége is. Közlése szerint a műsor szerkesztői azzal a kérdéssel fordultak az önkormányzathoz, hogy a birtokukba került, Sós Tamás dolgozatával kapcsolatos plágium gyanúját erősítő e-mailek valódiak-e.

A kérdéses e-mailek valóban léteznek, az önkormányzat levelezőrendszerébe 2009-ben megérkeztek és még most is megtalálhatók – jelentette ki Szabó Róbert. „Itt a lehetőség Sós Tamásnak, hogy bizonyítsa, valóban komolyan akarja-e ennek az ügynek a tisztázását. Ha igen, akkor csak egy dolgot tehet: hozzájárul a levelek nyilvánosságra hozásához” – mondta a közgyűlés elnöke.

Egy hétfői sajtótájékoztatón Budai Bernadett MSZP-szóvivő kérdésre közölte: semmi okuk arra, hogy ne indítsák a választáson Sós Tamás országgyűlési képviselőt, akiről a Hír TV azt állította, plagizált doktori disszertációjában. A szóvivő szerint Sós Tamás egyértelműen válaszolt a vádakra, amikor közölte, hogy jogi lépéseket tesz a műsor ellen.

Vasárnap közleményében Sós Tamás azt írta, dolgozata saját kutatásain alapul, és a plagizálás minden vádját visszautasítja. „A doktori dolgozatok tartalmának szakmai megítélése, megvitatása az arra hivatott szervezetekre és eljárásokra tartozik, nem pártszolgálatot teljesítő sajtómunkásokra” – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.